Historisk arkiv

Verktøykasse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Verktøykassen fokuserer på hvordan en prosess kan gjennomføres på en god og helhetlig måte i arbeidet med å styrke omdømmet.

Verktøykassen består av ulike deler som i sum vil fungere som en starthjelp. De forskjellige delene er som følger:

  • En sjekkliste for de ulike deler av en omdømmeprosess med spesielt fokus på innledende faser
  • En ordliste som forklarer de mest aktuelle begreper slik at aktørene i prosjektet kan enes om en felles forståelse av ord og uttrykk
  • Noen utvalgte modeller som kan være nyttige under prosessen
  • Et forsøk på å si noe om prisestimater - selv om det på dette området ikke finnes noen fasit
  • Kompendiet som benyttes på Omdømmeskolen
  • En liste over anbefalt litteratur som gir dypere innsikt i forskjellige emneområder

I oppstarten av et omdømmeprosjekt er det viktig å ha oversikt over prosessen som er i ferd med å settes i gang. Dette fordi et startskudd for prosjektet alltid vil skape forventninger, enten internt eller eksternt. Forventninger som det er viktig at innfris. Eneste måten dette kan sikres på er at dere selv bestemmer hvor listen skal legges og hvilke forventninger omverdenen skal få lov å ha.

Prosessen for omdømmeprosjektet er her delt inn i fire faser:

  1. Forprosjekt
  2. Igangsettelse
  3. Gjennomføring
  4. Evaluering

Omdømmeprosjektets ambisjonsnivå vil avgjøre omfanget og kompleksiteten på prosessen. Et godt tips å sørge for at det er fleksibilitet i prosjektet til å gjøre nødvendige justeringer underveis.

Hver fase beskrives med viktige problemstillinger det bør tas stilling till. Bruk listen som en kilde til inspirasjon og som grunnlag for hvordan dere selv vil organisere prosessen. Det er viktig å presisere at enhver god prosess tar hensyn til lokale tilpasninger og justeres i forhold til lokale behov. En prosess som er riktig for ett prosjekt er ikke nødvendigvis den optimale for et annet.

Hvis det er uklare begreper kan ordlisten være til hjelp. I verktøykassen finnes det også utvalgte modeller som kan være til hjelp i prosessen. Videre gir fagartiklene et innblikk i hva ulike rådgivere mener er viktig å tenke på i et omdømmeprosjekt. 

Nyttig informasjon og tips finner du også ved å lese de forskjellige eksemplene hvor de som har gjennomført et prosjekt deler sine erfaringer.

Bruk derfor informasjonen i verktøykassen som en sjekkliste og inspirasjon til å utvikle en prosess som er skreddersydd i forhold til målene og ambisjonene i din kommune.

Lykke til!