Historisk arkiv

Feil på valgkort i e-valgkommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Nytt om e-valg 2011-prosjektet

Det har oppstått enkelte feil da valgkortene til kommunene som er med i forsøket med stemming via Internett ble produsert. Størst er omfanget i Sandnes kommune. Noen velgere har fått valgkort påtrykt feil returkoder. Feilene har oppstått i en komplisert trykkeprosess. E-valgløsningen er fortsatt like sikker.

Noen få velgere i Sandnes har meldt fra at de har mottatt feil returkoder. Departementet er også kjent med at dette har skjedd i Ålesund og i Vefsn.

Grunnen til at det sendes ut returkoder på valgkortet, er for å gi velgerne mulighet til å kontrollere at stemmene har kommet fram og er registrert riktig.

Hva kan du som velger gjøre?

Opplever du å få feil returkode, bør du kontakte departementets brukerstøtte på tlf. 800 38 254.

Er du usikker på om stemmen via Internett har kommet riktig fram, kan du oppsøke et valglokale for å stemme med papirstemmeseddel. En stemme avgitt i valglokalet vil annullere internettstemmer og vil alltid være den tellende.

Hva skyldes feilene?

Feilene som har oppstått med valgkortene, skyldes feil og ombytting i en komplisert trykkeprosess. På noen av valgkortene er det ikke samsvar mellom velgerens navn og strekkodene. Derfor stemmer ikke returkoden til velgeren. På disse valgkortene er det også oppgitt feil valglokale.  Enkelte velgere har mottatt to valgkort, mens andre ikke har fått valgkortet i det hele tatt.

Trykkeprosessen skjer i to adskilte trinn, slik at ingen har tilgang til både personinformasjon og returkoder på noen tidspunkt i trykkeprosessen. Først blir returkodene trykket på innsiden av et blankt valgkort. Valgkortet blir forseglet. I neste trinn plukkes det ut en tilfeldig velger som får navn og adresse trykket på utsiden av valgkortet. Når alle valgkortene er trykket, sender trykkeriet informasjon tilbake til Kommunal- og regionaldepartementet om hvilke returkodesett som er tilordnet hvilke velgere, og dermed hvilke returkoder som skal sendes på SMS til velgere som stemmer elektronisk.

Departementet kjenner ikke koblingen mellom returkodene og parti for den enkelte velger, og kan heller ikke finne ut dette. Det er derfor ikke mulig å kontrollere om en velger har fått riktig kodesett.  Imidlertid kan man med sikkerhet vite at dersom returkoden ikke forekommer på valgkortet, har velgeren fått feil returkodesett. Departementet kan ikke lage nye valgkort med returkoder fordi all informasjon om hva returkodene betyr er slettet.