Historisk arkiv

Testing og videreutvikling av e-valgløsningen - status

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Nytt om e-valg 2011-prosjektet

Alle forsøkskommunene har eller skal delta i testing av e-valgløsningen ved å gjennomføre elektronisk valg til ungdomsråd eller rådgivende folkeavstemninger før sommeren. De elektroniske avstemningene i kommunene inngår som en viktig del av videreutviklingen av e-valgløsningen fram mot kommunestyre- og fylkestingsvalget til høsten. Det gjenstår testing i to kommuner.

Hva er det som testes ut?

E-valgløsningen, som brukes ved internettvalg, er en integrert del av det nye valgadministrative systemet som utvikles av EDB ErgoGroup og den spanske underleverandøren Scytl. Kommunal- og regionaldepartementet er eier av løsningen, og spesifiserer og tester denne i samarbeid med forsøkskommunene. Det valgadministrative systemet skal blant annet brukes av kommunene til behandling av listeforslag, avkryssing av velgere i manntallet, scanning av papirstemmer, opptelling av stemmer og rapportering av resultat til SSBs valgresultatdatabase. Det er altså funksjoner både i e-valgløsningen, som brukes ved internettvalg, og i det valgadministrative systemet som blir testet ut i forsøkskommunene. Jo lenger vi kommer i utviklingsfasen, jo flere funksjoner blir testet ut.

Tidlig versjon av e-valgløsningen

I høst ble tidlige versjoner av e-valgløsningen testet ut i seks av forsøkskommunene. Ikke alle funksjonene i det som regnes som den fullstendige e-valgløsningen ble testet ut i denne fasen.  Avstemningene foregikk hovedsakelig som internettvalg, men i Sandnes kommune kunne stemmeberettigede også stemme med papirstemmeseddel.

I februar i år gjennomførte Tynset kommune en folkeavstemning om bystatus, og i mars gjennomførte Radøy en folkeavstemning om kommunestruktur. Kommunene Bremanger og Re vil gjennomføre sine avstemninger henholdsvis i april og mai. Folkeavstemningene er rådgivende, jf. kommuneloven § 39b (lenke til Lovdata).

Testing av tilnærmet fullstendig løsning

Folkeavstemningen i Radøy kommune var den første testen på papir- og internettvalg i kontrollerte omgivelser (i valglokalet), i tillegg til internettvalg utenfor valglokalet. Elektronisk avkryssing i manntallet er en ny funksjon i det valgadministrative systemet, som ble testet ut ved stemmegivning i valglokalene.

Valgkort med returkoder

Velgerne i Radøy fikk før avstemningen startet, tilsendt valgkort påført returkoder, som var unike for hver enkelt velger. Når velgerne stemte, mottok de en returkode (på SMS for de som stemte utenfor valglokale og på skjermen for de som stemte i et valglokale) som de kunne bruke til å sammenligne med koden på valgkortet og dermed kontrollere at stemmen var kommet frem og riktig lagret.

Løsningene med returkoder er spesialutviklet for Norge og ble testet ut for første gang i Radøy. I tillegg til å gi sikkerhet til velgerne, sikrer returkodene at det ikke er mulig å manipulere stemmer uten at dette oppdages av velgerne eller valgmyndighetene.

MinID til pålogging

E-valgløsningen bruker den offentlige ID-tjenesten MinID ved pålogging når man stemmer via Internett utenfor valglokale. MinID er en personlig elektronisk ID, som blant annet brukes for å levere selvangivelsen, få tilgang til selvbetjeningstjenester på Nav.no, søke lån og stipend i Lånekassen, og til en rekke andre offentlige tjenester.

Alle som vil stemme via Internett utenfor et valglokale, må være registrert som brukere av MinID og ha registrert sitt mobiltelefonnummer der. Les mer om MinID og hvordan MinID fungerer.

Ved avstemningene i Tynset og Radøy, valgte kommunene å sende ut MinID-koder til alle stemmeberettigede som ikke har registrert telefonnummeret sitt ved MinID. Det er usikkert om dette tiltaket vil bli gjennomført ved høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Oversikt over avstemningene i forsøkskommunene:

Kommune og
ant. stemme-
berettigede
Tema Internett-/
papirvalg
Valg-
periode
Valg-
deltakelse
Ålesund:

3 378 stemme-berettigede
Valg til ungdomsråd Internettvalg
utenfor valg-
lokale
15.10-18.10.2010 5,1 %
Bodø:

4 163 stemme-
berettigede
Valg til ungdomsråd Internettvalg
utenfor valg-
lokale
25.10.-27.10.2010 5,1 %
Sandnes:

1 815 stemme-berettigede
Avstemning om etablering av bypark på rutebilstasjonen.

(Elever i 9. og 10. klasse var stemmeberettiget)
Internettvalg utenfor valglokale og papirvalg 2.11.-5.11.2010. Det var i tillegg en egen valgdag med papirvalg 8.11.2010. Totalt 41,1 %, herav:
Forhånd (papir): 21,3 %
Valgdag (papir) 14,5 %
Internettvalg: 5,2 %
Mandal:

11 525 stemme-berettigede
Folkeavstemning om navn på ny bro Internettvalg utenfor valglokale 10.11.-11.11.2010 2,3 %
Vefsn:

10 952 stemme-berettigede
Folkeavstemning om trafikkavvikling Internettvalg utenfor valglokale 22.11.-25.11.2010 Ca. 4,9 %

Spørsmål 1: 536 stemmer

Spørsmål 2: 532 stemmer

Spørsmål 3: 531 stemmer
Hammerfest:

7 839 stemme-berettigede
Folkeavstemning om trafikkavvikling Internettvalg utenfor valglokale 30.11.-1.12.2010 Ca. 2,4 %

Spørsmål 1: 187 stemmer

Spørsmål 2: 187 stemmer
Tynset:

4 259 stemme-berettigede
Folkeavstemning om bystatus for Tynset Internettvalg utenfor valglokale 15.-17.2.2011 21,4 %
Radøy:

3 741 stemme-berettigede
Folkeavstemning om kommunen bør gå inn i en ny kommune i Nordhordland Internettvalg i og utenfor valglokale og papirvalg i valglokale 4.-7.3.2011 Totalt: 21 %.

Internettvalg: 18,5 %
(dvs. 88,5% elektroniske stemmer)
Bremanger:

322 stemme-berettigede
Avstemning om grunner for å returnere til kommunen etter ferdig utdannelse

(Elever i ungdoms- og videregående skole er stemmeberettigede)
Internettvalg utenfor valglokale 5.-7.4.2011 Totalt 52 %

Re:

6 930 stemme- berettigede

Folkeavstemning om kommunen aktivt bør ta initiativ til/ arbeide for en ny kommune-sammenslåingsprosess i neste 4-årsperiode Internettvalg i og utenfor valglokale og papirvalg i valglokale 13.5.-19.5.2011

Totalt 9,2 %

63,4 % elektroniske stemmer