Forskningsoppdraget i 2011
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 13.06.2013
Forsøket med elektronisk stemmegivning ved kommunestyre- og fylkestingsvalget 2011 skal evalueres grundig og bredt av eksterne forskningsmiljøer. Blant annet skal forsøket evalueres ut i fra valgfaglige og demokratiske kriterier, samt ut i fra Europarådets rekommandasjon for elektronisk stemmegivning (Rek(2004)11). Forsøket skal også evalueres ut i fra tekniske og sikkerhetsmessige kriterier.
Kommunal- og regionaldepartementet har inngått kontrakt med to forskningsmiljøer som skal se nærmere på effektene av e-valg i de ti forsøkskommunene ut i fra valgfaglige og demokratiske kriterier.
Den største delen av forskingsoppdraget skal utføres av Institutt for samfunnsforskning, i samarbeid med Norsk institutt for by - og regionforskning (NIBR), Uni Rokkansenteret, Universitetet i Oslo og Norsk Regnesentral. En mindre del av oppdraget skal utføres av International Foundation for Electoral Systems (IFES), en amerikansk organisasjon med over 20 års erfaring på valgområdet. Til sammen har disse forskningsmiljøene tung nasjonal og internasjonal valgekspertise, med bred erfaring og kompetanse innenfor forskning på lokaldemokrati, velgeradferd, valggjennomføring og elektroniske løsninger for demokrati og stemmegivning.
Forskerne skal blant annet se nærmere på hvilken betydning e-valg har for tilgjengelighet og valgdeltakelse, hvorvidt velgerne har tillit til e-valg, samt hvilken holdning velgerne har til hemmelig stemmegivning i ukontrollerte omgivelser, for å nevne noen problemstillinger. I tillegg skal de se på det norske e-valgsforsøket i et internasjonalt perspektiv, samt vurdere forsøket etter internasjonale standarder for internettvalg og valg generelt.
Forskerne vil benytte seg av både kvantitative og kvalitative forskningsmetoder. Det vil blant annet bli gjennomført spørreundersøkelser i forsøkskommunene, dybdeintervjuer blant utvalgte grupper, fokusgrupper blant ungdom og observasjonsstudier av brukervennlighet for funksjonshemmede. Fire av e-valgskommunene deltar også i forsøket med stemmerett for 16- og 17- åringer. Det gir forskerne en unik mulighet til å se på sammenhengen mellom ungdom og elektronisk stemmegivning.
Etter planen skal resultatet av forskningen være klart før høsten 2012.
Under finner du mer informasjon om forskningsoppdraget (kun engelsk tekst):
- Specification of Requirements (pdf-format)
- Project description Area A1-A3 and A5 (pdf-format)
- Project description Area A4, A6 and A7 (pdf-format)
- Project description Area B (Coordination) (pdf-format)