Mot en heltidskultur i Eigersund
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 08.12.2014
Da stillingen som prosjektleder for Sammen om en bedre kommune i Egersund kommune ble utlyst, hadde Tone Tunheim bestemt seg: hun skulle ha den jobben. Dette var et område hun visste mye om etter flere år som ansatt på institusjon i helse og omsorg i kommunen. I tillegg holdt hun på å sluttføre en prosjektoppgave om ufrivillig deltid ved Høyskolen i Hedmark.
Da stillingen som prosjektleder for Sammen om en bedre kommune i Egersund kommune ble utlyst, hadde Tone Tunheim bestemt seg: den jobben skulle hun ha. Heltid var et område hun visste mye om etter flere år som ansatt på en institusjon i kommunen. I tillegg holdt hun på å sluttføre en prosjektoppgave om ufrivillig deltid ved Høyskolen i Hedmark.
Sammen om en bedre kommune i Eigersund handler om heltidskultur, og for Tone Tunheim ga dette mulighet til å sette teori ut i praksis og være med på det hun anså som en spennende endringsprosess. Men først måtte jobben sikres.
Hun dro ned til rådhuset uten noen avtale, men med friskt mot. Gjenfortellingen hennes er nesten komisk:
- Jeg dro ned til personalsjefen som jeg aldri hadde møtt før, og som egentlig ikke hadde tid til å treffe meg, forteller Tunheim.
Mens hun stod utenfor kontoret og ventet, åpnet kontordøren seg plutselig. Da en person gikk ut, så Tunheim sitt snitt og smatt inn. Der stod hun og fremførte budskapet sitt til en lettere overrasket personalsjef.
- Hei, jeg heter Tone Tunheim, og jeg vil ha den stillingen, sa hun.
Personalsjefen forklarte at det ikke var slik ting ble gjort.
- Det er greit, men nå har jeg sagt det, jeg vil ha den stillingen, svarte Tunheim.
Hun søkte og fikk jobben, og er nå prosjektleder for Heltidskulturprosjektet i Eigersund.
Prosjektet involverer flere virksomheter som prøver ut forskjellige type arbeidstidsordninger. Dette er spennende både fordi det blir mange parallelle lærings- og erfaringsløp, og fordi det er interessant å følge arbeidet med å snu fra uønsket deltid til heltid i et geografisk område av landet som er preget av høy deltid blant kvinner.
Viktige kjennetegn ved prosjektet til Eigersund er:
- Gått fra å redusere ufrivillig deltid til å skape en heltidskultur
- Brukt mye til på informasjon og motivasjon
- Bred involvering av ansatte
- Mange ulike tiltak i forskjellige virksomheter
- Frivillighet og egne ønsker har vært drivkraft for utprøving i virksomhetene
I neste nyhetsbrev kan du lese mer om de forskjellige tiltakene som Egersund kommune har satt i gang, og du vil også få tilgang til prosjektoppgaven til Tunheim.