Innhold, tiltak og virkemidler
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Vedlegg til avtale om Saman om ein betre kommune
Artikkel | Sist oppdatert: 15.11.2014
Alle kommuner blir invitert til å søke om å delta i programmet med prosjekter, men et antall kommuner blir valgt ut. Det forutsettes at kommunenes søknader er vedtatt politisk. Kommunene blir valgt ut på bakgrunn at de kan vise til systematisk og godt arbeid på et eller flere av de hovedtemaer som er valgt ut i samarbeidet.
Avtalepartene vil i fellesskap stimulere kommunenes arbeid for gode tjenester til innbyggerne. Programmet avgrenses til temaene sykefravær, heltid/deltid, kompetanse og rekruttering, og omdømme. Et hovedformål med arbeidet er at det skal generere kunnskap og erfaring om temaene som kan formidles/spres til andre norske kommuner.
Alle kommuner blir invitert til å søke om å delta i programmet med prosjekter, men et antall kommuner blir valgt ut. Det forutsettes at kommunenes søknader er vedtatt politisk. Kommunene blir valgt ut på bakgrunn at de kan vise til systematisk og godt arbeid på et eller flere av de hovedtemaer som er valgt ut i samarbeidet. En kan også vurdere å velge ut enkelte kommuner som har gode planer for utprøving som kan prøve ut ulike utviklingsmodeller innenfor hovedtemaene.
Deltakerkommunene velger selv innretning og organisering av arbeidet. Kommuneloven og Hovedavtalen ligger til grunn for samarbeidet. En forutsetning for deltakelse er at det er god lokal forankring, der folkevalgte, administrative ledere og medarbeidere / tillitsvalgte i alle arbeidstakerorganisasjonene lokalt er involvert i utformingen og rapporteringen av prosjektet.
Kommuner kan søke med prosjekter som omfatter flere av programmets temaer og hvor disse ses i sammenheng. Flere hele stillinger, godt sykefraværsarbeid og tiltak for kompetansebygging og rekruttering kan eksempelvis gi positive effekter på kommunens omdømme.
Omdømme, synliggjøring og formidling
Kommunesektorens omdømme er avgjørende for kommunenes legitimitet som tjenesteytere og som utøvere av lokaldemokratiet. Et godt omdømme vil også være avgjørende for om sektoren vil klare å rekruttere og beholde de menneskelige ressursene den er avhengig av. Kommunenes omdømme er nært knyttet til hva kommunene gjør på temaene sykefravær, heltid/deltid og kompetanse og rekruttering. I denne sammenheng vil kommunens omdømme som arbeidsgiver være viktig. Omdømme forutsettes å være en integrert del av alle prosjektene i programmet, blant annet gjennom synliggjøring og formidling. Programmet vil kunne bistå kommunenes arbeid med å synliggjøre arbeidet i de lokale prosjektene.
Mål
Styrke kommunenes omdømme gjennom å utvikle og synliggjøre kommunenes arbeid og lokale prosjekter.
Sykefravær
Sykefravær i kommunene er høyere enn i andre sektorer. Det totale sykefraværet i kommuner og fylkeskommuner var i 12 månedsperioden 4. kvartal 2009 til 3. kvartal 2010 på 8,9 prosent. Sykefraværet i kommunene var 9,2 prosent og i fylkeskommunene 6,6 prosent (PAI-tall). Høyt sykefravær kan ha konsekvenser for kommunenes omdømme, muligheten til å rekruttere og holde på kompetente medarbeidere, for kvaliteten på tjenestene og for kommunenes økonomi.
Mål
Etablere en nærværskultur og redusere sykefravær gjennom å utvikle tiltak, opparbeide kunnskap og sikre erfaringsoverføring i kommunal sektor.
Innhold i arbeidet
Programmets hovedaktivitet innenfor sykefravær vil bestå av kommunenes egne prosjekter. Programmet skal stimulere til lokale prosjekter for å redusere sykefraværet og bidra til erfaringsoverføring slik at erfaringene fra de lokale prosjektene spres til alle norske kommuner. Arbeidet bør bygge på erfaringene fra bl.a. Kvalitetskommuneprogrammet og andre forsøk og prosjekter.
Kommuner som har et høyt sykefravær blant sine ansatte og som ønsker å ta tak i dette med konkrete prosjekter og tiltak oppfordres til å søke om å delta i programmet. Søknaden må inneholde prosjektplan med konkrete tiltak og mål for arbeidet. Kommuner som kan vise til systematisk og vellykket arbeid med sykefraværet og som ønsker å videreutvikle sitt arbeid oppfordres også til å søke. Det må foreligge en beskrivelse av de tiltak og resultater som er oppnådd og hvordan kommunen ønsker å videreutvikle arbeidet, inkludert mål og tiltak. Kommunene kan søke med prosjekter som omfatter hele kommunen, eller som retter seg mot sektorer i kommunen med særlige utfordringer. Det må fremgå av søknaden hvordan kommunen skal jobbe med omdømme og synliggjøring i forbindelse med prosjektet.
På bakgrunn av søknadene vil et antall kommuner bli valgt ut til å delta i programmet med sine prosjekter på sykefravær. Kommunene vil kunne få faglig støtte og bistand fra programmet. Det vil også være aktuelt å tilføre de utvalgte kommunene midler for at de skal kunne forsterke sin innsats og bidra til å spre sine egne erfaringer.
Omfang/tidsramme
Kommunene søker med tidsavgrensede prosjekter innenfor rammene av programmet.
Heltid/deltid
Det er noe ulik oppfatning av årsaker og omfang av uønsket deltid, og det er behov for å systematisere eksisterende kunnskap om dette temaet. Det er i tillegg behov for å prøve ut lokale løsninger og modeller for å løse utfordringene knyttet til heltids-/deltidsproblematikken.
Mål
Etablere en heltidskultur og prøve ut tiltak og modeller som avskaffer ufrivillig deltid og øker gjennomsnittlig stillingsstørrelse.
Innhold i arbeidet
Programmets hovedaktivitet innenfor heltid/deltid vil bestå av kommunenes egne prosjekter. Programmet skal stimulere til lokale prosjekter som søker å løse utfordringene knyttet til heltids/deltidsproblematikken og bidra til erfaringsoverføring slik at erfaringene fra de lokale prosjektene spres til alle norske kommuner.
Kommuner som ønsker å initiere konkrete prosjekter og prøve ut lokale tiltak oppfordres til å søke om å delta i programmet. Søknaden må inneholde prosjektplan med konkrete tiltak og mål for arbeidet. Kommuner som kan vise til systematisk og vellykket arbeid med heltid/deltid og som ønsker å videreutvikle sitt arbeid oppfordres også til å søke. Det må foreligge en beskrivelse av de tiltak og resultater som er oppnådd og hvordan kommunen ønsker å videreutvikle arbeidet, inkludert mål og tiltak. Det må fremgå av søknaden hvordan kommunen skal jobbe med omdømme og synliggjøring i forbindelse med prosjektet.
På bakgrunn av søknadene vil et antall kommuner bli valgt ut til å delta i programmet med sine prosjekter på heltid/deltid. Kommunene vil kunne få faglig støtte og bistand fra programmet. Det vil også være aktuelt å tilføre de utvalgte kommunene midler for at de skal kunne forsterke sin innsats og bidra til å spre sine egne erfaringer.
Omfang/tidsramme
Kommunene søker med tidsavgrensede prosjekter innenfor rammene av programmet.
Kompetanse og rekruttering
Den demografiske utviklingen og økte forventinger fra innbyggerne og statlige myndigheter til de kommunale tjenestene gir økte krav til kommunenes kompetanse. Programmets hovedaktivitet på temaet kompetanse og rekruttering vil være å bidra til øke kunnskapen om de reelle kompetanseutfordringene i norske kommuner. Noen utfordringer vil være felles for kommunesektoren som gruppe, og krever derfor nasjonale tiltak. Andre typer utfordringer vil variere mellom kommuner og mellom tjenesteområder, og stiller i større grad krav til at kommunen selv driver et aktivt og systematisk kompetanseutviklingsarbeid. Programmet vil kunne stimulere lokale tiltak som søker å løse kommunens egne kompetanseutfordringer.
Mål
Styrket evne til strategisk kompetanseplanlegging, og realisere kompetanse- og rekrutteringstiltak som er tilpasset innbyggernes forventninger og kommunens utfordringer.
Innhold i arbeidet
KRD har satt i gang en kartlegging av eksisterende kunnskap om kompetansesituasjonen i kommunesektoren. Dette vil bidra til en systematisk oversikt over foreliggende kunnskap på dette området. Programmet vil følge opp kartleggingen av kompetansesituasjonen og ev. sette i gang nærmere utredninger. Det vil også være aktuelt å stimulere lokale prosjekter og tiltak.
Omfang/tidsramme
Kartleggingen som er satt i gang av KRD vil foreligge i månedsskiftet mars/april. Programmet følger opp dette med ev. nærmere undersøkelser og tiltak.
Programmets virkemidler og faglige bistand til deltakerkommunene
Bistanden fra programmet skal være etterspørselbasert, det vil si tilpasset kommunenes behov. Programmet skal kunne bidra med kunnskapsutvikling, erfaringsdeling og faglige utredninger knyttet til temaene som deltakerkommunene (og alle andre norske kommuner) kan bruke i sitt arbeid. Aktuelle virkemidler vil være veiledning, samlinger, nettverksbygging, kunnskapsinnhenting (FoU), formidling og økonomisk støtte.
Programmet skal trekke på den eksisterende kompetansen og ressursene som finnes i partenes organisasjoner. Programmet knytter til seg faglig støtte og kompetanse på temaområdene, slik at deltakerkommunene kan gis god faglig veiledning underveis. Det kan gjøres ved å kjøpe kompetanse fra relevante fagmiljøer (forskere, utredere og/eller praktikere). Sterk faglighet er viktig også for å sikre systematisering av kunnskap fra kommunens utviklingsarbeid, samt spredning av erfaringer.
- Nettverk med de kommunene som får støtte: Det kan være aktuelt å organisere kommunene som har prosjekter knyttet til sykefravær og heltid/deltid i nettverk. Nettverkene kan bidra til erfaringsoverføring mellom kommunene, samt at det vil være en arena for å tilby kommunene faglig bistand.
- FoU som genererer kunnskap: Det vil være helt sentralt å samle erfaringene fra kommunenes ulike prosjekter og bidra til erfaringsoverføring mellom deltakerkommunene, men også til kommunesektoren som helhet.
- Finansiell støtte til deltakerkommunene: Det vil være aktuelt å tilføre de utvalgte kommunene midler for at de skal kunne forsterke sin innsats på de utvalgte områdene og bidra til å spre sine egne erfaringer.
Politisk overbygging
Kommunalministeren har ansvaret for programmet. Partenes politiske ledere utgjør et programråd. Programrådet er et rådgivende organ for kommunalministeren i gjennomføringen av ”Sammen om en bedre kommune”. Programrådet møtes 1-2 ganger i året eller når kommunalministeren finner det nødvendig og drøfter innhold og retning i arbeidet basert på rapportering fra programmet.
Administrativ organisering
Det administrative ansvaret for programmet legges til KRD ved Kommunalavdelingen. Det vil bli utpekt en prosjektleder og etablert en tverrfaglig gruppe på 4-5 personer i avdelingen. Det etableres en administrativ arbeidsgruppe med representanter fra de sentrale partene som bistår KRD i arbeidet. Arbeidsgruppen skal sikre at programmet kan trekke på partenes eksisterende ressurser og kompetanse på hovedtemaene, innenfor den ressursrammen som den enkelte sentrale part har til rådighet.