Hindre for kompetanseutvikling og læring
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 14.08.2013
Kommunene er avhengig av skolert og kompetent arbeidskraft. Dette krever at man klarer å trekke til seg og videreutvikle arbeidstakere gjennom hele karrieren. Samtidig vet vi at det finnes faktorer som kan hindre ønsket kompetanseutvikling og læring, både på system og individnivå.
Mangel på stillinger kan gjøre at kommunene ikke klarer å utvikle oppgavefelt de ønsker å satse på. Mangel på arbeidskraft kan gjøre at de ikke har tilgang til arbeidstakere med den ønskede formelle utdannelsen til stillinger som forutsetter dette. Trange budsjetter kan gjøre at arbeidstakerne ikke får den ønskede kompetanseutviklingen. Samtidig er det viktig at kompetanseutvikling ikke bare blir et spørsmål om kostnadskrevende eksterne tilbud, men også kan handle om organisering av læring i arbeidet, bl.a. gjennom systematisk kompetanseutveksling, arbeidsrotasjon, fadderordninger etc.
Deltakelse i kompetanseutvikling varierer også med arbeidstakernes alder. Unge arbeidstakere kan mangle både formell utdannelse på ønsket nivå og erfaring, uten at kommunene alltid har tilgang til mer erfarne og bedre utdannete søkere.