Historisk arkiv

Alle skal bo godt og trygt – hva må til?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Invitasjon til åpent høringsmøte 20. august 2013

Boligen er viktig for ta del i arbeidslivet, for å ta utdanning og for å kunne ta vare på helsen. Boligen er også viktig for å kunne ha et sosialt liv og å være en del av et nærmiljø. Hva må til for at flere kan bo godt og trygt?

De aller flest bor bra i Norge i dag. Åtte av ti eier boligen sin, vi bor romslig og med en stadig bedre boligstandard. Fire av fem har lett tilgang til turområde, og nesten sju av ti har tilgang til et trygt leke- og rekreasjonsområde.

Dette gjelder imidlertid ikke alle. En del mennesker trenger hjelp til å skaffe seg en bolig og bli boende. Boligsosialt arbeid omfatter alt ifra arbeidet med å skaffe boliger til vanskeligstilte, til å øke forutsetningene den enkelte har for å mestre boforholdet og hverdagen. I tillegg må vi ta boligsosiale hensyn i samfunnsplanleggingen, for eksempel når nye boligområder skal planlegges og videreutvikles.

I den nye stortingsmeldingen om boligpolitikk, Meld. St. nr. 17 (2012-2013) Byggje – bu – leve, varslet regjeringen en ny nasjonal strategi for boligsosialt arbeid. Strategien skal samle og målrette den offentlige innsatsen overfor vanskeligstilte på boligmarkedet. Regjeringen ønsker at flere får et egnet sted å bo, at flere får oppfølgingen de trenger for å mestre boforholdet, og at den boligsosiale kompetansen styrkes.

Det er fem departementer som er ansvarlige for strategien:

  • Kommunal- og regionaldepartementet
  • Arbeidsdepartementet
  • Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet
  • Helse- og omsorgsdepartementet 
  • Justis- og beredskapsdepartementet 

Arbeids- og velferdsdirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Den sentrale forvaltningen for kriminalomsorgen, Helsedirektoratet, Husbanken og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet bidrar i arbeidet.

Strategien skal utvikles i 2013 og gjelde fra 2014. I arbeidet med å utvikle strategien ønsker departementene innspill fra kommuner, organisasjoner og andre som arbeider med boligsosiale spørsmål. Derfor inviterer vi til et åpent høringsmøte i Oslo, Regjeringskvartalet (R5) i Akersgt. 59, tirsdag 20. august 2013 kl. 9.00-15.00. 

Vi ønsker særlig innspill på følgende spørsmål:

  1. Hva bør være de viktigste innsatsområdene i det boligsosiale arbeidet i årene som kommer? Begrunn valget og gi gjerne forslag til hvordan dette kan løses.
  2. Hvordan kan dere som aktør bidra i gjennomføringen av den nye boligsosiale strategien?

På høringsmøtet vil det være anledning til å presentere innspillet innenfor en tidsramme på 10 minutter. Hvis oppmøtet er stort, kan det bli aktuelt å redusere taletiden til 5 minutter. Program for dagen vil bli sendt ut til deltakerne i forkant. Alle møtedeltakerne kan legge igjen et skriftlig innspill på inntil tre sider.

Påmeldingen er avsluttet.