Historisk arkiv

Menneskerettspris tildeles NRK-journalister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturdepartementets menneskerettspris for journalister for 2012 tildeles NRK-journalistene Janne Kjellberg og Caroline Rugeldal for dokumentarboken «Illegal. Papirløs i Norge».

 

Kulturdepartementets menneskerettspris for journalister for 2012 tildeles NRK-journalistene Janne Kjellberg og Caroline Rugeldal for dokumentarboken «Illegal. Papirløs i Norge».

Prisen deles ut hvert annet år til journalister som i særlig grad har satt søkelyset på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge.

Kjellberg og Rugeldal dokumenterer i «Illegal» hvordan papirløse lever i Norge. Juryen mener at forfatterne gir stemme til en marginalisert gruppe som risikerer mye ved å stå frem og fortelle sine egne historier.

Ifølge juryen fyller boken en viktig journalistisk oppgave ved å holde det offentlige rom åpent for enkeltmenneskers historier, slik at det blir mulig å se og ta stilling til konsekvensene av den politikken som føres. I særlig grad er dette viktig etter lovendringene som gir utvidet adgang til å fengsle utlendinger uten gyldig opphold.

- "Illegal. Papirløs i Norge" er et viktig bidrag til økt åpenhet og debatt om konsekvensene av dagens politikk og praksis overfor asylsøkere med avslag, sier juryleder Ann-Magrit Austenå.

- Vi er utrolig stolte og glade, sier Kjellberg og Rugeldal som ser prisen som en viktig anerkjennelse av arbeidet med å synliggjøre de mange tusen papirløse som lever i Norge. - I en tid der myndighetene trapper opp tvangsreturer og fengsling av papirløse er det et viktig journalistisk samfunnsoppdrag å følge med på hvorvidt de grunnleggende menneskerettigheter blir overholdt overfor mennesker uten gyldig oppholdstillatelse, sier prisvinnerne.

Prisen er totalt på kr 100 000 og en litografi av kunstneren Håkon Bleken. Prisen deles ut av statsråd Anniken Huitfeldt ved åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen onsdag 9. mai kl.18.00.

Kontakt:
Ann-Magrit Austenå, leder for juryen 95 92 64 48
Janne Kjellberg, forfatter 98 07 74 73
Caroline Rugeldal, forfatter 99 29 09 12

Om prisen:
Kulturdepartementets menneskerettspris for journalister tildeles en journalist som i særlig grad har satt søkelys på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge. Prisen deles ut hvert annet år. Medietilsynet er sekretariat for juryen. Juryen består av: Ann-Magrit Austenå, Sven Egil Omdal og Therese Jebsen

Mer informasjon på nettsidene til Medietilsynet