Historisk arkiv

Filmkritikerprisen 2013 til "Som du ser meg"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Filmkritikerprisen 2013 for fjorårets beste norske langfilm gikk til ”Som du ser meg”, regissert av Dag Johan Haugerud.

Filmkritikerprisen 2013. Fra venstre: styreleder Norsk filmkritikerlag Mode Steinkjer, prisvinner Dag Johan Haugerud og statssekretær Mina Gerhardsen
Fra venstre: styreleder Norsk filmkritikerlag Mode Steinkjer, prisvinner Dag Johan Haugerud og statssekretær Mina Gerhardsen (Foto: KUD/Ketil Frøland)

Filmkritikerprisen 2013 for fjorårets beste norske langfilm gikk til ”Som du ser meg”, regissert av Dag Johan Haugerud. Prisen ble overrakt i går, og er et kobbertrykk av Erling Valtyrson med tittelen «Kjellerbilde».

Statssekretær i Kulturdepartementet Mina Gerhardsen overrakte prisen på vegne av Norsk filmkritikerlag.

-Konkurransen om øynene, både publikums og terningenes, øker i takt med antall filmproduksjoner og kvaliteten på dem. På grunn av alt dette er filmkritikerprisen blant de gjeveste prisene en film og en regissør kan få, særlig i sitt eget hjemland, sa Gerhardsen i sin tale ved utdelingen.

Filmkritikerprisen ble først delt ut for 63 år siden og er kåret etter en avstemning blant lagets nær 100 medlemmer.

I begrunnelsen heter det:
«Årets prisvinner lar noen av våre beste skuespillere briljere med de ørsmå nyansene, med potensialet som ligger i et øyeblikks nøling, i det subtile tonefallet, i det uforvarende og det som bare tilsynelatende er uforvarende. Prisvinneren er en tragikomedie om å snakke seg inn i konflikter, ikke ut av dem, om å tråkke på hverandres følelser i aller beste mening. Det er komisk, det er opprørende og av og til hjerteskjærende når tre helt ulike historier flettes uanstrengt i hverandre med det sosiale spillet mennesker imellom som tematisk, rød tråd.

For publikum er filmen en to timer lang øvelse i å krympe seg, og det er en fryd fra første til siste scene. Den er dessuten en imponerende demonstrasjon av at en mann aldeles utmerket kan skape ikke bare én, men tre uforlignelige og interessante, kvinnelige hovedroller.»