Forslag til endringer i medieeierskapsloven
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kulturdepartementet
Pressemelding | Nr: 64/12 | Dato: 22.06.2012
Kulturdepartementet har i dag sendt et forslag til endringer i medieeierskapsloven på høring. – Det er viktig med en lov som tar høyde for medieutviklingen. Derfor sender vi nå ut et forslag om en mer fleksibel modell. Det er viktig å unngå maktkonsentrasjon i mediemarkedet, og det foreslås ingen endringer i 1/3-grensen på nasjonalt nivå, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.
Kulturdepartementet har i dag sendt et forslag til endringer i medieeierskapsloven på høring.
– Det er viktig med en lov som tar høyde for medieutviklingen. Derfor sender vi nå ut et forslag om en mer fleksibel modell. Det er viktig å unngå maktkonsentrasjon i mediemarkedet, og det foreslås ingen endringer i 1/3-grensen på nasjonalt nivå, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.
Høringsforslaget (.pdf)
Lovforslaget er basert på en ekspertgrupperapport som ble lagt fram 24. april i år. Rapporten sendes på høring samtidig, som underlagsmateriale til departementets forslag. Høringen får en frist på 10 uker.
Hovedelementene i forslaget er at:
- Det innføres en reguleringsmodell der mediemarkeder, prinsipper for tilregning av eierposisjoner og målemetoder fastsettes av Medietilsynet i forskrift. Dette for å gjøre reguleringen mer fleksibel overfor endringer på mediesektoren.
- Eierskapsgrensen på 1/3 av nasjonale mediemarkeder opprettholdes uendret.
- Eierskapsregulering på regionalt nivå opprettholdes, men regionale markeder (regioninndeling) og regionale eierskapsgrenser fastsettes av Medietilsynet i forskrift.
- Elektronisk mediebruk regnes inntil videre inn i de øvrige mediemarkedene (dvs. dagspresse, radio, fjernsyn). Dette vil for eksempel innebære at bruk av nett-, lesebrett- og mobilutgavene til en avis regnes inn i avisens posisjon på dagspressemarkedet.
Departementet går ikke inn for å innføre nye regler om vertikal integrasjon (dvs. samtidig eierskap i flere ledd i verdikjeden, f.eks. både innholdsproduksjon og distribusjon).