Historisk arkiv

Kulturdepartementet vil utrede fordelingen av tippemidler til humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Regjeringen har besluttet å utrede fordelingen av inntekter fra Norsk Tippings spill til humanitære og samfunnsnyttige formål.

- Stortingsflertallet forutsatte i 2003 at det på sikt bør vurderes en omfordeling av overskuddet i lys av veksten i Norsk Tippings samlede spilleoverskudd. Det er dette vi nå gjør, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Utredningen skal:

  • Kartlegge hvor stor andel tippemidlene utgjør av organisasjonenes økonomi.
  • Drøfte definisjonen av begrepet ”humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner”.
  • Drøfte ulike modeller for fordeling av overskuddet.

 

- Regjeringen er opptatt av å lage gode rammevilkår for frivilligheten, og arbeidet med utredningen skal skje i tett dialog med de frivillige organisasjonene, sier Anniken Huitfeldt.

Humanitære og samfunnsnyttige formål mottar 18 prosent av overskuddet fra Norsk Tippings spill (i 2011 utgjorde dette totalt 616 mill. kroner). Utgangspunktet for dagens fordeling er Stortingets vedtak i 2003 om å gi Norsk Tipping enerett på drift av spillterminaler. Som ledd i det såkalte automatforliket fordeles midlene i dag slik at organisasjonene mottar en andel av det samlede overskuddet som svarer til deres andel av de totale inntektene fra gevinstautomater i 2001. De ti største landsdekkende organisasjonene (10H) mottok 82,9 % av dette. Det resterende beløp ble gjort tilgjengelig for andre organisasjoner etter søknad.

- Spillmarkedet har endret seg radikalt de siste årene. Det gjør en slik utredning nødvendig, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Søknader om å etablere nye pengespill vil måtte vurderes i lys av den totale fordeling av overskuddsmidler fra Norsk Tipping til samfunnsnyttige og humanitære formål. Det vil derfor ikke bli gitt tillatelse til nye pengespill nå.