Historisk arkiv

Vær redelig om kunstnerstipender!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Innlegg av kulturminister Anniken Huitfeldt i Bergens Tidende 5. desember 2011

Arne Bakke dro i tirsdagens BT (29. nov 2011, red.anm.) Frp-kortet mot meg fordi jeg ønsker debatt om garantiinntektene for kunstnere. Han ber meg være ærlig. Da bør han i så fall selv være redelig.

Arne Bakke dro i tirsdagens BT (Bergens Tidende 29. nov 2011, red.anm.) Frp-kortet mot meg fordi jeg ønsker debatt om garantiinntektene for kunstnere. Han ber meg være ærlig. Da bør han i så fall selv være redelig.

Garantiinntektene ble etablert på 70-tallet etter den såkalte kunstneraksjonen og skulle i sin tid garantere alle kunstnere en minsteinntekt. Den gang tenkte man at alle frie kunstnere skulle omfattes av ordningen, men på grunn av stor økning i antall kunstnere er det kun et fåtall som får garantiinntekt i dag. Ordningen går ut på at kunstneren får en årlig inntekt på 215.000 kroner (p.t.) til han/hun fyller 67 år, under forutsetning av kunstnerisk aktivitet.

Kunstneren kan ha en egeninntekt på opptil 79.000 kroner (fribeløp) i tillegg til å motta maksimal garantiinntekt. Tjener kunstneren mer enn fribeløpet reduseres utbetalingen av garantiinntekten.

Problemet med ordningen er at det ikke lønner seg å selge bilder for over 79.000 kr i året eller å påta seg undervisningsarbeid som fører til høyere egeninntekt. Da trekkes det nemlig i garantiinntektene og kunstneren tjener ikke noe ekstra. I praksis fungerer derfor ordningen som en pensjonsfelle hvor kunstnere ikke får opptjent pensjonspoeng i det nye pensjonssystemet.

«Stortingsmelding 48 (2002-2003) om Kulturpolitikk fram mot 2014» redegjør for GI som en økonomisk trygghet for kunstnerne, men problematiserer at ordningen låser en stor del av midlene til en liten gruppe kunstnere og gir lite rom for kvalitetsvurderinger.

I meldingen står det: «For å gjera bruken av midlane meir fleksibel tek departementet sikte på å overføra ein del ledige garantiinntektmidlar til arbeidsstipend».

Det er denne politikken vi har fulgt de siste årene. Både Svarstad Haugland, Giske og jeg har vridd garantiinntekter over i arbeidsstipend for kunstnere. Det betyr at midlene som frigis når kunstnere med garantiinntekt når pensjonsalder blir omdannet til arbeidsstipender.

Jeg har nå i møte med Kunstnernettverket (nettverk av 20 kunstnerorganisasjoner) utfordret dem til å komme med et alternativ til garantiinntekten. Jeg har ikke noe ønske om å frata de som er tildelt garantiinntekt pengene så ordningen vil eksistere i mange år framover. Jeg ønsker likevel å vurdere alternative stipendordninger som kan komme kunstnere bedre til gode.

Jeg har derfor bedt Kunstnernettverket om å vurdere nye stipendordninger der stipendet ikke avkortes hvis man selger bilder for over 79.000 kr i året. Som i dagens nye pensjonssystem vil jeg ha en stipendordning som gjør at det virkelig lønner seg å tjene noe ekstra. Jeg har også bedt Kunstnernettverket vurdere en ordning som sikrer eldre yrkesaktive kunstnere mer langsiktige ordninger enn dagens arbeidsstipender.

Jeg ønsker ikke å redusere beløpet staten bruker på kunstnerstipend, men vil etter innspill fra kunstnere selv vurdere hvordan pengene kan brukes på en annen måte enn i dag. Kunstnere må som andre grupper være med på å diskutere om eksisterende støtteordninger er like gode som den gang de ble etablert. Jeg opplever av kunstnerorganisasjonene har en slik vilje.

På Frps nettsider under overskriften «Frp vil», står det følgende om kunstnerstipendet: «Kutte i garantilønn og stipender, slik at kunstnere i større grad må leve av det de selv skaper». Og i sitt alternative budsjett foreslår Frp å avvikle ordningene for kunstnerstipender og garantiinntekter.

Hvis Arne Bakke virkelig mener at det ikke er forskjell på det jeg mener og det FrP mener om kunstnerstipender tror jeg han vil få seg en meget ubehagelig overraskelse ved et eventuelt regjeringsskifte hvor FrP sin kulturpolitikk får gjennomslag. De som er tilhengere av kunstnerstipender bør delta i debatten om å gjøre disse bedre. Å videreføre dagens ordning vil etter min mening gjøre Frp sine argumenter mot ordningen sterkere enn de trenger å være.

Kulturminister Anniken Huitfeldt