Historisk arkiv

Klart syn på mediepolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Kronikk av statssekretær Mina Gerhardsen i VG 7. mars 2013

Bernt Olufsen anklager regjeringen (3/3) for manglende klarsyn i mediepolitikken. Regjeringen ser, og tar på alvor, de utfordringene som mediebransjen står overfor.

Og vi ser absolutt behovet for en fornyelse av pressepolitikken. Det er nettopp derfor vi jobber med å utarbeide en ny og medieuavhengig modell for produksjonstilskudd og det er derfor vi økte mediestøtten med 20 millioner kroner for 2013. Vi ser naturligvis at momsen er en viktig del av pressens rammebetingelser.

Komplisert
Spørsmålet om mediemoms er likevel komplisert, både teknisk, juridisk, økonomisk og - ikke minst - politisk. Teknisk fordi en lav moms på elektroniske medier forutsetter at man klarer å definere hva en elektronisk «avis» er og dermed klarer å skille mellom de tjenestene på nett, brett og mobil som kvalifiserer til lavsats og de som ikke gjør det. Å trekke disse grensene er ikke umulig, men det er komplisert.

Juridisk fordi forslaget om lik momssats på 8 prosent for papiraviser og digitale medier innebærer ny statsstøtte som i utgangspunktet er forbudt etter EØS-avtalen. En slik regelendring vil derfor måtte notifiseres og godkjennes av ESA. Hva ESA ville sagt om saken er i beste fall uavklart, selv om MBL nå hevder å ha fått positive signaler.

Økonomisk fordi momsen er en viktig kilde til finansiering av velferdsgoder. Et godt utbygd velferdssamfunn koster, og til det trenger vi skatter og avgifter. Slik sett må en lav mediemoms veies på den store vektskålen mot alle andre gode formål i budsjettet - fra barnevern til veiutbygging.

Dette peker mot det siste og avgjørende punktet, nemlig at spørsmålet om mediemomsen langt på vei er et politisk spørsmål. Lav avgiftssats gir en støtte som fordeles etter omsetning, der de størst får mest. Det er ikke åpenbart at dette er den mest treffsikre og effektive måten å opprettholde et mediemangfold på.

Rammevilkår
Regjeringen har altså ingen planer om å endre momsregimet på mediefeltet. Det skyldes ikke manglende klarsyn. Det skyldes heller ikke at regjeringen ikke ser bransjens behov eller ikke er opptatt av å utvikle gode rammevilkår for mediebransjen.

Regjeringen har prioritert å satse på det virkemidlet som vi anser som mest målrettet og effektivt, nemlig produksjonstilskuddet. Vi har økt den økonomiske rammen for dette i år og ordningen skal gjøres plattformnøytral, nettopp for å fornye pressepolitikken og for å sikre at avisene kan opprettholde sin viktige demokratiske rolle også i fremtiden.