Historisk arkiv

"Fotball. Ikke "kvinnefotball"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Innlegg i Dagsavisen 13. august 2013

Innlegg i Dagsavisen 13. august 2013

Vårt landslag i fotball vant sølv i EM. I en idrettsgren som er en av verdens største, er vi blant de beste. Det er imponerende. Et helt folk fulgte den fantastisk spennende veien mot finale på tv og i avisene, og på sosiale medier var folk med å heie fram landslaget vårt. Fotballaget vårt. Dyktige idrettsutøvere hentet fra vår største barne-og breddeidrett. Og største jenteidrett.

På tross av at vårt landslag er det eneste som har vunnet gull både i EM, VM og OL har fotballjentene stått i skyggen. Nå er de der de skal være. Sportslig har de levert og imponert. De har vist at de kan vinne, og vist at fotball med kvinner på banen kan være minst like spennende for publikum. Sponsorene bør også kjenne sin besøkelsestid nå. Landslaget vårt har gjort sin del av jobben. Nå får vi andre følge opp der vi kan, nemlig ved å bidra til at holdninger som at fotball for kvinner er noe mindre verdt enn fotball for menn, forsvinner.

Enkelte i landslaget har av noen blitt møtt med nedlatende holdninger og beskyldt for sutring. Dette er en viktig debatt som må tas innenfor idretten, men også blant oss andre som er opptatt av idrett og av likestilling. På område etter område i samfunnet har vi flyttet standarden i ordvalg, form og innhold for hva det er aksept for. Det er på tide at standarden i 2013 også når kvinnefotballen.  Våre kvinner er idrettsutøvere og de spiller fotball – ikke kvinnefotball – og de viste denne uken at de er blant verdens beste. EM-innsatsen bør markere et tidsskille for holdningene til fotball med kvinnelige spillere.

Kulturminister Hadia Tajik