Tale ved toppmøte om frivillighet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Kulturdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 31.05.2013
Holdt 31. mai 2013, Parkveien 45, Oslo.
Holdt 31. mai 2013, Parkveien 45, Oslo.
(Det talte ord gjelder).
Kjære alle sammen.
Velkommen til det første toppmøtet om regjeringens dialog og samspill med frivillige organisasjoner.
Frivilligheten er avgjørende for oss på mange nivåer.
For det første har den stor betydning, både for dem som bidrar og dem som bruker de frivillige tilbudene.
For det andre er frivilligheten et viktig fellesgode. Den er verdivokter og pådriver for forandring. Den fyller rommet mellom det offentlige og det private. Den er en stemme for de som trenger å bli hørt.
For det tredje er frivilligheten avgjørende for at Norge skal ha et levende demokrati. Frivilligheten gir muligheter for at alle kan bidra og til å bygge fellesskap og nettverk.
Arbeidslivet har i mange år hatt sine årlige toppmøter med regjeringen. Nå ønsker vi å starte opp den samme tradisjonen med frivilligheten, for å markere sektorens samfunnsbetydning og for å styrke det partnerskapet vi har. Dette er en del av den norske modellen.
Vi ønsker de frivillige organisasjonene som samarbeidspartnere for å løse samfunnsoppgaver. Og vi ønsker at dere fortsetter å være uavhengige aktører, pådrivere og stemmer for de som trenger å bli hørt.
Dette er frivillighetens egenart, og den skal respekteres. Det betyr at statens rolle er å legge til rette for frivilligheten.
For å tydeliggjøre både dette samarbeidet og frivillighetens egenart og betydning, ønsker regjeringen å lage en prinsipperklæring. Den skal danne utgangspunkt for dialog og samspill med frivillige organisasjoner.
Frivillighetspolitikken berører mange departementer og mange nivåer i samfunnet.
Prinsipperklæringen vil bidra til å styrke regjeringens helhetlige frivillighetspolitikk, og klargjøre Kulturdepartementets koordinerende rolle.
Erklæringen vil gi større forutsigbarhet i dette brede arbeidet, og den vil bidra til en sterkere felles forståelse hos partene om den overordnede politikken.
Dere har også uttrykt ønske om en prinsipperklæring for samarbeid mellom staten og frivillige organisasjoner. Prinsipperklæringen skal sikre videre utvikling og vekst i frivilligheten.
Det er avgjørende for oss å bruke deres kompetanse i arbeidet med erklæringen.
Derfor håper vi at dere i de frivillige organisasjonene vil dele erfaringene deres fra samarbeidet med oss i myndighetene.
Jeg ønsker å høre deres tanker om dialogen og samspillet mellom myndighetene og frivillige organisasjoner. Og jeg ønsker å høre deres forslag til hvilke prinsipper som bør ligge til grunn for dette samspillet.
Frivillige organisasjoner er selvstendige aktører i sivilsamfunnet.
Samtidig har vi tradisjon for et nært samspill mellom frivilligheten og det offentlige på områder hvor vi har fellesinteresser.
Nære eksempler er stortingsmeldingene om morgendagens omsorg, folkehelsemeldingen, integreringsmeldingen og regjeringens strategi for innovasjon i kommunesektoren.
De siste årene hatt Kulturdepartementet dessuten hatt et årlig kontaktmøte med KS og Frivillighet Norge. Dette har blant annet resultert i prosjektet ”Innovative frivillighetstiltak rettet mot barn og unge”.
KS og Frivillighet Norge har videre signert en plattform for samspill og samarbeid om utvikling av frivillighetspolitikken mellom frivillig og kommunal sektor.
I sum representerer KS og Frivillighet Norge noen av våre viktigste frivillighetsaktører: Frivillighet Norge som talerør for frivilligheten. Og KS som gjennom kommunene er en av de viktigste tilretteleggerne.
Så når dere går sammen for mer innovasjon og mer samarbeid, har vi stor tro på at det vil gi gode resultater.
Jeg håper å få mange gode innspill og ser fram til det videre samarbeidet.