Historisk arkiv

Fylkesnytt 1/2006 Buskerud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

09.02.2006

Fylkesnytt 1/2006 Buskerud

09.02.2006

Fra fylkesmannens landbruksavdeling i Buskerud

 

Verdifulle kulturlandskap av nasjonal og regional verdi i Buskerud - Hva har skjedd på 10 år ?

Fylkesmannens miljøvernavdeling og landbruks- og næringsavdeling har i løpet av 2004-05, sammen med fylkeskommunens kulturseksjon, gjennomført en overordnet undersøkelse av hva som har skjedd i registrerte verdifulle kulturlandskap over en 10-års periode. Undersøkelsene tar utgangspunkt i registreringer foretatt i perioden 1992-97, og er samlet i to rapporter.

Det utførte arbeidet er i tråd med embetsoppdraget fra Landbruks- og matdepartementet om at spesielt verdifulle kulturlandskap skal være dokumentert og ha fått en særskilt forvaltning innen 2010.

Registreringene omfatter 31 kulturlandskap av nasjonal verdi og 18 områder av regional verdi.

Rapport om nasjonale verdifulle kulturlandskap, forside

Status etter 10 år
Status for områdene etter 10 år viser gjennomgående at 10% av områdene har fått økt verdi ved en positiv utviking, vel 60% av områdene er uendret og nære 30% har hatt en negativ utvikling. Av nasjonalt verdifulle områder med negativ utvikling, kan det om 30% av disse ikke lenger sies at de er av nasjonal verdi.

Som oppfølging av dette arbeidet vil fylkesmannen oppfordre kommunene til å gjøre lokale vurderinger og få prioriteringen politisk behandlet i kommunene.

Fokus på skjøtsel av ravinedaler i Lier

Fylkesmannen har ved revisjon av forskrift for Regionalt miljøprogram i Buskerud foreslått å støtte skjøtselstiltak som hindrer erosjon i, og bevarer ravinelandskap. For 2006 er det foreslått en tilskuddsordning for tiltak i ravinelandskap som drenerer til Lierelva.

Tiltaket er iverksatt på bakgrunn av Landbruks- og matdepartementets melding i embetsoppdraget om differensiering og særskilt forvaltning av spesielle kulturlandskap.

Ravinedaler ble for en stor del planert bort for noen tiår siden. Ravinedalene har særpregede biotyper som det er ønske om å bevare. Det er aktuelt å gi støtte til både beiting og manuelle skjøtselstiltak.

Fylkesnytt, Lier gror igjen, Foto: Oskar Puchmann
Granplanter og ungdyr i ravinedalside. Fra Sørsdal i Lier kommune.
Foto: Oskar Puschmann

Fylkesnytt, Plantefelt, Foto: Oskar Puchmann
Plantefelt i tidligere beiteåpen ravinedalside.
Foto: Oskar Puschmann

Konferansen ”Ekte smak - ekte opplevelser”

Fylkesmannens landbruk- og næringsavdeling har tatt initiativ til konferansen ”Ekte smak - ekte opplevelser” i juni 2006. Konferansen retter seg mot produsenter og samarbeidsparter som ser muligheter i skjæringspunktet mellom landbruk, reiseliv og matvareindustri. Konferansen vil ha innslag med aktører som levendegjør de gode opplevelsene og de gode eksemplene.

Konferansen skal ellers ha fokus på disse spørsmålene:

  • Hvordan bidrar koblinger mellom landbruk og andre næringer til utvikling av nye næringsveier og økt lønnsomhet ?
  • Hvordan kan småskalaprodukter bli mer tilgjengelig på markedet ?
  • Hvordan pakke gode opplevelser ?

Konferansen holdes på Klækken Hotell - tidligere storgård på Ringerike 13.-14. juni 2006. Konferansen er et samarbeid mellom fylkesmannen i Buskerud, Reiselivsbedriftenes landsforening, Norsk bygdeturisme og gårdsmat, faglaga i landbruket, Buskerud fylkeskommune og Innovasjon Norge Buskerud Vestfold.

Bred mobilisering gjennom Bygdekompasset

Bøndene i Buskerud får nå tilbud om å delta i utviklingsprosess etter den svenske modellen ”Bygdekompasset”. Buskerud Bondelag står bak tiltaket som blir gjennomført i regi av Bygdefolkets studieforbund i Buskerud. Tiltaket er støttet med tilskudd fra Bygdeutviklingsmidlene. Gjennomføringsperioden er på 3 år og første fase med utdanning av 5 lokale prosessveiledere er allerede i gang. De lokale bondelaga vil være sentrale i rekruttering av deltagere, og det tas sikte på å få 20 grupper a 10 deltagere gjennom programmet.

Bygdekompasset gir gårdbrukerfamilien anledning til å vurdere alternative muligheter for utvikling av gården basert på både bygdas, gårdens og personlige ressurser.

Småskala mat til Bondens Marked i Drammen

Drammen torg får sitt eget Bondens Marked fra høsten 2006. Det blir i første omgang en prøveperiode med tre eller fire torsdagsmarkeder. Bondens Marked vil komme i tillegg til det etablerte blomster, frukt og grønnsakssalget som har tilhold på torget i dag.

Bondens Marked er fra før etablert i ca 20 byer. Det er foreningen ”Byen Vår Drammen” som har tatt initiativ og fått klarert at det også kan starte eget Bondens Marked i Drammen. Torsdag er valgt som dag for Bondens Marked i Drammen slik at produsentene fra Buskerud også kan stille på Bondens Marked i Oslo på lørdager.

Fylkesnytt, Diverse oster, Foto: Tom Haga
Fylkesnytt: Småskalamat. Ost fra Eiker gårdsysteri, Foto: Tom Haga

I 2006 ble for første gang ”Egertorget” matfestival arrangert i Øvre Eiker og inngikk som en del av fylkesmannens Streif arrangement støttet med bygdeutviklingsmidler. Det blir mange av de samme matprodusentene som deltar på Bondens Marked, og det samarbeides mellom arrangørene for å mobilisere småskala produsenter til å delta. Byen Vår Drammen regner med et sortiment som rommer oster, saft, cider, vilt, fisk, honning, bakerovnsbrød, egg m.m.

”Leve med tre” profilert under NM på ski på Kongsberg

Fylkesnytt, Skrim-Huken, Foto: FM Oppland

Fylkesnytt, Skrim-Huken, Foto: FM Buskerud

Skog- og trenæringa i Buskerud hadde stor suksess med sin profilering av kampanjen ”Leve med tre” under NM på ski på Kongsberg. Publikum strømmet til Skrim-Huken og næringas mange aktiviteter. Skrim-Huken, en permantent gapahuk med plass til 70 personer, ble gitt i gave til IL Skrim. Den skal tilbys for bruk av skolebarn, foreninger m.fl.
Foto: Fylkesmannen i Buskerud

Fire kommuner - samlet til ett landbrukskontor i Lier

Landbruksforvaltningene i Drammen, Lier, Røyken og Hurum kommuner etablerte i 2005 ett felles landbrukskontor som betjener hele regionen. Landbrukskontoret er lokalisert til Foss gård ved Lierbyen, og har nå ni ansatte. Ved sammenslåingen ønsker kommunene å øke kompetansen slik at det kan ytes enda bedre service til publikum.

Lier kommune med i undersøkelse om bruk av utenlandsk arbeidskraft i landbruket
Norsk senter for bygdeforskning har fått finansiert et forskningsprosjekt som skal belyse bakgrunnen for og omfanget av arbeidsinnvandring til norsk landbruk. Bygdeforskning skal vurdere dei langsiktige konsekvensene, både for arbeidsinnvandrerne, næringen og bygdesamfunnet.

Norges Bondelag og Norges bonde- og småbrukarlag er spesielt opptatt av hvordan uheldige utslag av arbeidsinnvandring til landbruket kan undergrave landbrukets legitimitet på lengre sikt.

Lier kommune er en av fire kommuner i landet der bruken av utenlandsk arbeidskraft i landbruket skal undersøkes. Landbrukskontoret i Drammen, Lier, Røyken og Hurum mener at landbruket som næring er tjent med en slik planlagt undersøkelse og ikke gjennom medieoppslag basert på enkelttilfeller. Spørreskjema blir sendt før påske til brukere som man tror har utenlandsk arbeidskraft. I etterkant vil noen arbeidsgivere og arbeidstakere bli intervjuet.

Prosjektet er basert på den store økning av tallet på utenlandske sesongarbeidere i landbruket som i år antas å nærme seg 20 000.