Fylkesnytt fra Oslo og Akershus 2006
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
18.01.2006
Artikkel | Sist oppdatert: 30.10.2006
Fylkesnytt 1/2006 Oslo og Akershus
18.01.2006
Dette er andre runde av Fylkesnytt, og her kommer enda et bidrag fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Det er flere nye arbeidsoppgaver å ta tak i i det nye året, samtidig som ”gamle” arbeidsoppgaver fortsatt må utføres. Det er mye spennende som skjer i landbruket i hovedstadsregionen fremover. Dette gjenspeiles i denne utgaven av Fylkesnytt fra landbruksavdelingen i Oslo og Akershus.
Mat
Gode på kortreist mat
Niendeklassingene på Nannestad ungdomsskole er kåret til landets tredje beste på kortreist mat. Plasseringen ble delt med Båsmo ungdomsskole og Tingvoll barne- og ungdomsskole.
I begynnelsen av året var det duket for en høytidelig overrekkelse av premien på 5000 kroner. Under den høytidelige seremonien uttrykte ordfører Hans Fredrik Bang flere ganger hvor stolt han er av elevenes innsats på Hegli gård. Landbruksdirektør Lars Martin Julseth overrakte premien, som skal gå til prosjektets videreføring.
Arbeid i krydderhagen på Hegli gård. Foto: Sidsel S. Sandberg.
Økobakst
Norskprodusert matmjøl har hatt problemer med å finne veien fram til bakeren. Prosjektet Økokorn Oslo og Akershus har samlet representanter fra hele verdikjeden. Målet har vært å avdekke flaskehalser og finne gode løsninger. Dette har vært viktig for å øke lysten til videre satsing på nye norske økologiske produkter.
Miljø
Regionalt miljøprogram
Resultatene fra første søknadsomgang til regionalt miljøprogram er nå klare. Deltagelsen fra brukerne kunne med fordel ha vært høyere. Miljøutfordringene står i kø, og oppslutningen må økes dersom miljømålene i Oslo og Akershus skal nås. Innen 2015 skal 80 % av vårkornarealet og alt vassdragsnært areal ikke høstpløyes.
Heroringvinge. Foto: Ove Bergersen.
Rovvilt |
|
Kompetanse
Storfint besøk
I slutten av januar skal både kommunal- og forvaltningskomitèen og næringskomitèen på rundtur i Akershus. Næringskomitèen vil besøke Universitetet for Miljø og Biovitenskap og Bioparken på Ås. De vil sette seg nærmere inn i forskningen som foregår der, og få høre om innsatsen som pågår for å omsette forskningsresultater til konkret verdiskaping. Den Blinde Ku og gårdsmeieriet til gründer Inger Rosenfeldt i Ås, som har gjort suksess med både gårdsbutikk, gårdsmeieri og soppproduksjon, vil også få besøk. Besøket skal også innom navet i Norges nyeste purkering, som ligger på Asak gård i Sørum. Temaet her er effektiv og moderne svineproduksjon. Dette er en svært effektiv produksjonsform, som gjør det mulig å fortsette lønnsom svineproduksjon også på mindre bruk.
Gris møter ku i skog og eng
I slutten av januar inviteres alle bønder i Akershus til å delta på Landbrukshelg i Hurdal. Faglig oppdatering og sosialt samvær er viktige innslag, og det vil bli arrangert flere spennende kurs. Det har vært stor pågang, og over hundre bønder meldt sin interesse. Det er positivt at så mange er interessert. Dette er tydeligvis en type samlinger det er stort behov for, sier landbruksdirektør Lars Martin Julseth.
Ravinelandskap i Enebakk. Foto: Ove Bergersen.
Kompetent forvaltning
Kompetanseutvikling for landbruksforvaltningen (KOLA Viken-prsjektet) er et samarbeid mellom fylkesmennene i de seks fylkene rundt Oslofjorden, Vikenområdet og Landbruks- og Matdepartementet. Målet er opplæring av landbruksforvaltningen i kommunene og hos Fylkesmennene. Kurs i landbruksbasert næringsutvikling er gjennomført, og nå står de juridiske virkemidlene for tur. Målsetningen er å gi deltagerne økt kompetanse i både generell forvaltningsrett og landbrukets særlover, samt å sette dette inn i et landbrukspolitisk perspektiv.
Aktiviteter på matsektoren
Fylkesmannen i Oslo og Akershus har et prosjekt med fokus på kortreist og lokal mat. Dette bærer nå frukter i form av kurs og seminarer for småprodusenter rundt temaene profilering og design av egne produkter. I løpet av våren gjennomføres flere spennende kurs.
Næringsutvikling
Saken er biff
Flere storfeprodusenter i Akershus har etablert et samarbeid for å få en mer effektiv kjøttproduksjon. Økt spesialisering og profesjonalisering av drifta er målet. Dette bidrar til økt rasjonalisering også for mindre bruk. Den minste mordyrprodusenten deltar med åtte dyr, mens den største stiller med 85 dyr. Samarbeidsformen har mange positive sider, og vil kunne styrke mulighetene til å opprettholde landbruksproduksjon i bynære strøk også i framtida.
Noe av besetningen i biffringen. Foto: Mary Tønder.
Økt skogkultur
Aktiviteten i Akershusskogbruket peker oppover. Foreløpige tall for 2005 viser at skogkulturaktiviteten har økt med 20 % sammenlignet med 2004, og nærmere 50 % sammenlignet med 2003. Gjeninnføring av tilskudd til skogkulturformål (Nærings- og miljøtilskudd i skogbruket) har vært avgjørende for å øke investeringene i primærskogbruket, sier fylkesskogmester Per Olav Granheim. Aktiviteten innen skogkultur er nå igjen på samme nivå som før bortfallet av tilskudd til skogkultur i 2003. I følge tiltaksstrategier og tilbakemeldinger fra kommunene, kan det forventes en ytterligere aktivitetsøkning i 2006.
Redusert avvirkning
Fra skogene i Oslo og Akershus, ble det i 2005 avvirket om lag 625 000 m3 for salg til treindustrien. Foreløpige tall viser at industrien betalte omkring 25,- kr mer for kubikkmeteren i 2005 enn i perioden 2002-2004. For tidsrommet 1937-2005 har avvirkningen i snitt ligget på 750 000 m3. I siste ti-årsperiode er tilsvarende tall 670 000 m3. Høyeste og laveste registrerte avvirkning i Oslo og Akershus, har vi i henholdsvis 1951 med 1 050 000 m3 og 1990 med 510 000 m3.
Midt i granskogen. Foto: Nils Erik Hirsch.