Historisk arkiv

BU-prisen 2005 til Den Gyldne Omvei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Den Gyldne Omvei på Inderøy i Nord-Trøndelag fikk i kveld tildelt Bygdeutviklingsprisen for 2005 av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Prisen på 100 000 kroner ble delt ut på en festaften i regi av Innovasjon Norge.

BU-prisen 2005 til Den Gyldne Omvei

Den Gyldne Omvei på Inderøy i Nord-Trøndelag fikk i kveld tildelt Bygdeutviklingsprisen for 2005 av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Prisen på 100 000 kroner ble delt ut på en festaften i regi av Innovasjon Norge.

Innovasjon Norge delte i kveld ut tre priser til de beste i næringslivet; Paneda AS er årets Reodor, Millba AS får kommersialiseringsprisen, mens årets bygdeutviklingspris går til Den Gyldne Omvei.

Bygdeutviklingsprisen 2005
Bygdeutviklingsprisen gis til kunder av Innovasjon Norges som har etablert en vellykket bedrift med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Kandidatene blir vurdert etter blant annet økonomisk resultat, ringvirkninger i lokalsamfunnet og originalitet. Det kåres en vinner i hvert fylke, som så konkurrerer om den nasjonale prisen. Fylkesvinnerne får 50 000 kroner hver, mens den nasjonale prisen er på 100 000 kroner.

Berg gård. Foto: Den Gyldne Omvei.
Berg gård er en av aktørene i Den Gyldne Omvei. Foto: Den Gyldne Omvei

Vinneren av årets bygdeutviklingspris er Den Gyldne Omvei på Inderøy i Nord-Trøndelag. Juryen sier om vinnerne at de skiller seg fra tidligere vinnere fordi de representerer ca. 20 enkelt­bedrifter som har gått sammen om markedsføring og profilering. Helt fra starten har de stilt høye kvalitetskrav og har hatt skarpt blikk på kommersialisering. Den Gyldne Omvei sysselsetter om lag 50 personer.
 

Reodorprisen
Reodorprisen går til selskaper som har utmerket seg gjennom verdiskaping, nytteverdi og markedsmuligheter i tillegg til kreativitet. Prisen skal inspirere til nyskaping rettet mot teknologi- og oppfinnersegmentet. Paneda AS i Selje i Sogn og Fjordane har utviklet trådløst kabel-TV for folk i vanskelig tilgjengelige strøk! Med sendere som kan gjemmes i terrenget og små mottakere som kan skjules under takskjegget, kan både hytter og hus som ellers ikke får inn verken satellitt eller kabel-TV, motta digitale TV-signaler.

Prisen er på 200 000 kroner. Vinneren får også Reodorstatuetten laget av Nils Aas.

Kommersialiseringsprisen
Kommersialiseringsprisen fra Innovasjon Norge deles ut for første gang i år. Den skal inspirere til kommersiell og offensiv nyskaping i norsk næringsliv. Prisen gis til personer eller bedrifter som har vist kreativitet i å definere og lansere sitt produkt eller sin forretningsidé i et potensielt stort internasjonalt marked.

Millba AS i Skien i Telemark vinner kommersialiseringsprisen 2005. Med Aunt Mabel’s muffins, brownies og donuts har de på kort tid etablert seg på både det nasjonale og det internasjonale markedet. Bedriften benytter unike produksjonsmetoder der kakene fryses få minutter etter de kommer ut av ovnen, og oppleves som helt ferske når de tines. Kommersialiseringsprisen er på 200 000 kroner.

- Alle årets vinnere representerer på hver sin måte viktige bidrag til fornyelse og utvikling av norsk næringsliv, sier administrerende direktør Gunn Ovesen i Innovasjon Norge. - Slike helter vil nye Norge ha!

Bilder og video til nett:
Festforestillingen blir tilgjengelig i opptak på http://www.innovasjon.tv/ og er tilgjengelig for nettsteder som ønsker å legge det ut på www.innovasjon.tv. Mediene står fritt til å lenke til opptaket.

Bilder fra arrangementet blir tilgjengelig på http://www.innovasjon.tv/.

Kontaktpersoner:
Kjetil Svorkmo Bergmann, tlf.: 908 20 918,
Randi Olsen, tlf.: 958 69 425.