Historisk arkiv

EU: Langtidsbudsjett blir hovedsak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

EU: Mandag 05.12.05 la det britiske formannskapet fram et forslag til langtidsbudsjett for EU i perioden 2007 til 2013. Langtidsbudsjettet blir en hovedsak på EU-toppmøtet i Brussel neste uke.

EU: Langtidsbudsjett blir hovedsak

EU: Mandag 05.12.05 la det britiske formannskapet fram et forslag til langtidsbudsjett for EU i perioden 2007 til 2013. Langtidsbudsjettet blir en hovedsak på EU-toppmøtet i Brussel neste uke.

Helt siden budsjettforhandlingene brøt sammen på toppmøtet i juni i år har landbruket vært i sentrum av diskusjonene om størrelse og fordeling av felleskapets ressurser.
 

Direkte støtte
Den britiske statsminister, Tony Blair, var i sommer ikke villig til å drøfte endringer i britenes "rabatt" i innbetalingene til EU uten at det også ble gjort endringer i landbrukspolitikken som kunne bidra til at landbrukets relative andel av langtidsbudsjettet ble redusert. I britenes eget forslag til langtidsbudsjett som ble lagt fram denne uka har de gått bort fra dette kravet selv om de legger opp til en gjennomgang av store budsjettposter, inkl landbruk i 2008. Pilar 1 i EUs landbrukspolitikk, markedsordninger og direkte støtte, er satt opp med samme beløp som etter enigheten under toppmøtet i 2002. Her legges det opp til at bevilgningene til markedsordninger og direkte støtte bare kan øke med én prosent nominelt i langtidsbudsjettperioden. Eventuelle endringer vil først komme etter 2013.

Friske kutt
Britene foreslår imidlertid friske kutt i allokeringen av midler til bygdeutvikling. I budsjettforslaget fra det britiske formannskapet legges det opp til en bevilgning til bygdeutvikling på 66 milliarder EUR før eventuelle overføringer mellom de to pilarene i landbrukspolitikken (modulation) i perioden fram til 2013. Kommisjonens opprinnelige forslag var 88,8 milliarder EUR. Forslaget fra formannskapet åpner for at medlemslandene kan velge større overføring mellom pilar 1 (markedsordninger og direkte støtte) og pilar 2 (bygdeutvikling) dersom de ønsker det. Grensen oppad er satt til 20% av medlemslandet andel av pilar 1. Budsjettforslaget øremerker 32,6 millarder EUR av bevilgningen til bygdeutvikling til de nye medlemslandene, samt Bulgaria og Romania.

Kompromiss
Britene legger opp til at medlemslandenes bidrag til felleskapets budsjett skal være 1,03% av brutto nasjonalinntekt (BNI). Det er en reduksjon fra 1,06% som var kompromissforslaget fra Luxembourg i juni. Mindre innbetalinger, endrede prioriteringer og introduksjon av nye politikkområder som også krever finansiering betyr omfordeling av midler på budsjettet. Reduksjonen i tildelingen til bygdeutvikling er nevnt. I tillegg reduseres strukturfondene på en måte som i særlig grad rammer de nye medlemslandene.

Samtidig som det britiske formannskapet legger fram sitt forslag til langtidsbudsjett har Department of Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA) og HM Treasury i London publisert en rapport med visjoner for EUs felles landbrukspolitikk. Rapporten er meget kritisk til gjeldende landbrukspolitikk i EU og legger opp en visjon for en framtidig landbrukspolitikk med tilhørende endringer som er foreslått gjennomført i et 10-15 års perspektiv.

Budsjettforslagets skjebne vil først være klart etter toppmøtet i Brussel i neste uke, rapporterer vår landbruksråd i Brüssel, Knut Øistad.