Historisk arkiv

Fugleinfluensa: FN-enighet om strategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fugleinfluensa: WHO samlet over 600 deltagere fra mer enn 100 land til et stort fellesmøte om fugleinfluensa. Dette er det første møte i sitt slag hvor felles utfordringer for dyrehelse og menneskehelse blir behandlet sammen.

Fugleinfluensa: FN-enighet om fugleinfluensa-strategi

Fugleinfluensa: WHO samlet over 600 deltagere fra mer enn 100 land til et stort fellesmøte om fugleinfluensa. Dette er det første møte i sitt slag hvor felles utfordringer for dyrehelse og menneskehelse blir behandlet sammen. 7. - 9. november arrangerte WHO et stort fellesmøte om fugleinfluensa og mulig pandemi i samarbeid med FAO og OIE (Verdens dyrehelesorganisasjon) og Verdensbanken.
 

Dette samarbeidet er svært viktig fordi 75% av nye sykdommer er zoonoser (dvs. sykdommer som kan smitte mellom dyr og mennesker). FN har den globale lederskapsrollen, og Verdensbanken har en sentral rolle når det gjelder finansiering av tiltakene. Kina inviterte til giverkonferanse på ministernivå i Beijing 17-18. januar 2006.

Enighet
Både organisasjonene og landene er enige om at det er viktig å bekjempe fugleinfluensa ved kilden, utbrudd i fuglepopulasjoner må identifiseres og kontrolleres umiddelbart. Spredningen går svært raskt, så raske tiltak er avgjørende for å få kontroll. Dette er også det viktigste tiltaket for å forebygge et utbrudd av pandemi som smitter mellom mennesker.

Utsatte land i bl.a. Asia og Afrika er ikke tilstrekkelig forberedt til å møte utbrudd av fugleinfluensa. Flere land har mangel på veterinærtjenester, regleverk og infrastruktur som er en forutsetning for å identifisere og bekjempe sykdomsutbrudd.

Rammes
Utbruddene i sørøst-Asia har vist at kultur og fattigdomsproblemer kan føre til at sykdomsutbrudd ikke blir rapportert. For å få kontroll på fugleinfluensa i disse landene er det nødvendig med kompensasjonsordninger til bønder og familier som rammes.

Fugleinfluensa: Afrika har foreløpig ikke hatt utbrudd av fugleinfluensa, men ligger utsatt til når trekkfugler fra infiserte områder flyr sørover.