Historisk arkiv

GMO: EU godkjenner dansk GMO-regelverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

GMO: Danmark har som første EU-land fått et regelverk som sikrer kompensasjon til bønder som dyrker økologisk eller konvensjonelt, hvis de får innblanding av GMO i sin avling.

GMO: EU godkjenner dansk GMO-regelverk

GMO: Danmark har som første EU-land fått et regelverk som sikrer kompensasjon til bønder som dyrker økologisk eller konvensjonelt, hvis de får innblanding av genmodifiserte organismer i sin avling. Den danske kompensasjonsordning ble onsdag godkjent av EU-kommisjonen.

Klare rammer
De danske reglene er utarbeidet med bakgrunn i et omfattende faglig utredningsarbeid. Reglene gir klare rammer for dyrkning av genmodifiserte planter for å hindre utilsiktet innblanding i andre avlinger. Kompensasjonsordningen innebærer at bønder som dyrker økologisk eller konvensjonelt kan få kompensasjon for et økonomisk tap som følge av nedsatt markedspris på grunn av GMO-innblandingen. Ordningen gjelder derfor i de tilfeller hvor dyrkingsreglene for genmodifiserte planter er fulgt. Kompensasjonsordningen finansieres ved at de som dyrker genmodifiserte planter skal betale et dyrkingsbidrag på DKR 100 pr hektar.

”Det primære mål med lovgivningen er at sikre forbrugerne og landmændene tryghed og valgfrihed i forhold til genteknologien,” fastslår fødevareminister Hans Chr. Schmidt.

Vil hindre utilsiktet innblanding av GMO
I Norge har Landbruks- og matdepartementet gitt Mattilsynet i oppdrag å utarbeide utkast til regelverk som skal hindre utilsiktet innblanding av GMO i GMO-frie produkter. I dette ligger også at det vurderes hvordan øvrige produsenters eventuelle tap som følge av innblanding av GMO i konvensjonelle eller økologiske produkter kan erstattes.