Historisk arkiv

Planter: Rett til eget såmateriale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Planter: Den forrige Regjeringen la frem forslag til ny lov om planteforedlerrett. Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen trekker nå dette forslaget tilbake.

Planter: Rett til eget såmateriale

Planter: Nysådd åker. Foto: Tore Wuttudal, SamfotoPlanter: Den forrige Regjeringen la frem forslag til ny lov om planteforedlerrett. Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen trekker nå dette forslaget tilbake. Forslaget går ut på at dersom en bonde bruker eget såkorn (ut over en nedre grense) av sorter som er rettsbeskyttet, skal det betales vederlag til sortseieren. Dette mener Riis-Johansen er urimelig.

 

- Min holdning er at forslag som innebærer at bonden må betale for bruk av egenprodusert såvaremateriale bryter med det vi til nå har ansett for rett og rimelig, og er prinsipielt betenkelig. Jeg vil derfor ikke fremme dette lovforslaget. Jeg ser imidlertid viktigheten av det drives planteforedling i Norge slik at vi kan ha sorter som passer norske vekstforhold. Det er nødvendig at det skapes økonomi og mulighet for å drive planteforedling under trygge rammevilkår. Jeg vil derfor se nærmere på hvordan finansieringen bør skje og vil vurdere andre tiltak for å fremme planteforedling, sier Riis- Johansen.