Historisk arkiv

Skogbruk: Juletrær for millioner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skogbruk: Årlig selges det omtrent 1,9 millioner juletrær i Norge. Salgsverdien av disse trærne er i underkant av 200 millioner kroner, noe som tilsvarer ca 2 % av den årlige tømmersalgsverdien.

Skogbruk: Juletrær for millioner

Skogbruk: Årlig selges det omtrent 1,9 millioner juletrær i Norge. Salgsverdien av disse trærne er i underkant av 200 millioner kroner, noe som tilsvarer ca 2 % av den årlige tømmersalgsverdien. Arbeidsinnsats tilsvarer rundt 400 årsverk.  

Gran en klar vinner
Etterspørselen etter norskproduserte kvalitetstrær er fortsatt økende. Det viser flere spørreundersøkelser som er utført av Det norske Skogselskap og fylkesskogselskapene de senere årene. Vanlig gran er i dag en klar favoritt som juletre i Norge, fremfor furu og edelgraner. Form og tetthet er de egenskaper vi legger størst vekt på ved utvelgelsen av juletre.

Det første juletreet ble registrert i Christiania i 1822.

I Norge var det særlig prester og lærere i byene som introduserte tradisjonen med juletrær. Fra midt på 1800-tallet bla juletrefester i skolens regi vanlig.

Skogbruk, Pyntet juletre, Foto: LMD
Skogbruk: Vanlig gran er det treslaget som er mest populært som juletre.
Foto: LMD

Skogbruk: Salgsverdien av juletrær i Norge utgjør i underkant av 200 millioner kroner, og hvert år selges det ca 1,9 millioner juletrær.