Historisk arkiv

WTO: Enighet om ministererklæring i Hongkong

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

WTO-ministermøtet i Hongkong har nylig kommet til enighet om en ministererklæring som skal legges til grunn for de videre forhandlinger om en ny handelsavtale i den såkalte Doha-runden.

WTO: Enighet om ministererklæring i Hongkong

WTO-ministermøtet i Hongkong har nylig kommet til enighet om en ministererklæring som skal legges til grunn for de videre forhandlinger om en ny handelsavtale i den såkalte Doha-runden.

På landbruksområdet bekrefter ministererklæringen rammeverket for forhandlingene som ble vedtatt i Geneve i juli 2004, og går videre i konkretisering av framtidig regelverk på handel på flere områder.

Eksportsubsidiene skal avvikles
Det er tidligere bestemt at eksportsubsidiene i landbruket skal fases ut. I ministererklæringen fra Hongkong er det nå bestemt at eksportsubsidiene skal avvikles innen 31.12.2013. En vesentlig andel av subsidiene skal fases ut i løpet av første halvdel av utfasingsperioden som starter 1. januar 2007. Parallelt med avvikling av eksportsubsidiene skal også støtteformer med tilsvarende virkning (eksportkreditter, matvarehjelp og støtte til statshandelsforetak) avvikles. Kriterier for avvikling av disse støtteformene skal fastsettes innen 30. april 2006.

Av ministererklæringen framgår ellers at medlemslandene skal bli enige om modalitetene på markedsadgang og intern landbruksstøtte innen 30.april 2006, blant annet størrelsen på reduksjonen av tollsatsene og landbrukstøtten. På bakgrunn av fastsatte modaliteter skal medlemslandene så innen 31. juli 2006 legge fram et tilbud om hvordan dette skal innpasses i nasjonal landbrukspolitikk.

Import fra MUL-landene
Med hensyn til MUL, verdens minst utviklede land i henhold til FNs liste, har ministermøtet bestemt at I-landene skal åpne sine markeder for toll- og kvotefri import fra MUL på en måte som sikrer stabilitet, sikkerhet og forutsigbarhet. Innen 2008 skal 97 % av produktene (tollinjene) ha toll- og kvotefri markedsdgang for import fra MUL.

Vil sikre handlingsrom
- Jeg er glad for at vi gjennom dette ministermøtet har fått et godt grunnlag for de videre forhandlinger. Det er lagt en ambisiøs arbeidsplan for den videre forhandlingsprosessen. Jeg vil i de videre forhandlinger gjøre det jeg kan for å sikre et handlingsrom som gir mulighet for et aktivt landbruk over hele landet", sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen i en kommentar fra Hongkong.