Historisk arkiv

WTO i avsluttende fase

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

WTO-ministermøtet i Hongkong går nå inn i en avsluttende fase og med utgangspunkt i rammeverket fra Geneve i 2004 arbeider forhandlerne nå med konkretisering av innholdet i en fremtidig WTO-avtale.

WTO i avsluttende fase

WTO-ministermøtet i Hongkong går nå inn i en avsluttende fase. Møtet skal etter planen avsluttes søndag kl. 18.00 lokal Hongkong tid.

Med utgangspunkt i rammeverket fra Geneve i 2004 arbeider forhandlerne nå med å konkretisere innholdet i en fremtidig WTO-avtale. Behandlingen av u-land har vært et sentralt tema i drøftingene de siste dagene. Andre spørsmål knyttet til bruk av eksportstøtteordninger, bruk av landbruksstøtte og markedsadgang er også nå oppe til drøfting blant forhandlerne.

 

Mosambik takker
Riis-Johansen har møtt landbruksministeren fra Mosambik som understreket u-landenes behov i forhandlingene. Mosambik takket i den sammenhengen Norge for at de gir tollpreferanser til de fattigste u-landene (såkalte MUL), og påpekte at preferansebehandling for deres eksportvarer inn på i-landenes markeder er helt sentralt for deres utvikling. Mosambik viste også til at det er spesielt viktig for dem å få teknisk og finansiell støtte, spesielt knyttet til oppbygging av infrastruktur i de fattigste landene. Her ble det understreket behovet for hjelp til å bygge opp vanningsanlegg i landet.

 

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen har i tillegg hatt, og skal ha en rekke møter med landbruksministre fra andre land og norske utsendinger fra næringsliv og ulike organisasjoner. Riis-Johansen har i dag hatt møter med den japanske landbruksministeren, der Riis-Johansen understreket Japans viktige rolle i både G6 og G10.

- Jeg fremhevet det gode samarbeidet vi har hatt under disse landbruksforhandlingene og hvor viktig det er at vi fortsatt står sammen i de ulike rundene fremover. Ikke minst gjelder det kampen mot tolltak som er en viktig sak for begge landene, sier Terje Riis-Johansen.

Følg med på LMDs hjemmeside. Søndag er siste dag av WTOs landbruksforhandlinger i Hongkong og det legges ut en oppsummering på denne hjemmesiden.