Historisk arkiv

WTO: Mandelson i Europaparlamentet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

WTO: Tirsdag 29.11 møtte handelskommissær Peter Mandelson landbrukskomitéen i Europaparlamentet for å utveksle synspunkter om det forestående ministermøtet i WTO i Hong Kong i desember, rapporterer vår landbruksråd i Brüssel, Knut Øistad.

WTO: Mandelson i Europaparlamentet

WTO: Tirsdag 29.11 møtte handelskommissær Peter Mandelson landbrukskomitéen i Europaparlamentet for å utveksle synspunkter om det forestående ministermøtet i WTO i Hong Kong i desember, rapporterer vår landbruksråd i Brüssel, Knut Øistad.

Mandelson startet sin innledning med å si at Pascal Lamy's utkast til ministererklæring (Draft Ministerial Text, 26.11.05) ikke er en "adekvat basis" for forhandlingene i Hong Kong. Han utdypet ikke dette nærmere. Han fikk heller ikke oppfølgingsspørsmål fra parlamentsmedlemmer på dette punkt.

Beklager
Mandelson beklager at situasjonen er blitt slik at det ikke er mulig å bli enig om modaliteter i Hong Kong slik de opprinnelige planene var. Han mener dette i hovedsak skyldes at partene i liten grad har vært villige til å bevege seg utenfor landbruksområdet før i den aller siste tiden. Det har derfor ikke vært mulig å utforske potensielle trade-offs i forhandlingene, og hele prosessen lider under dette. Mandelson mener partene må ta en bredere og mer ambisiøs tilnærming til forhandlingene for å sikre viktige beslutninger tidlig i 2006 - tidsnok til å avslutte forhandlingene i løpet av 2006 eller tidlig 2007.

Utraderer
Mandelson gikk deretter gjennom EUs siste tilbud i landbruksforhandlingene slik de ble presentert 28.10. Han sammenlignet dette tilbudet med resultatet av Uruguay-runden og konkluderte med at dette må oppfattes som et ambisiøst tilbud som samtidig sikrer et levedyktig landbruk i Europa og i utviklingsland. Han understreker at USAs tilbud er av en karakter som vil radere ut landbruket i EU, G10-land og utviklingsland uten en velutviklet eksportsektor for landbruksvarer. Han nevner spesielt at USAs forslag innebærer at 2/3 av handelen mellom ACP-land og EU vil forsvinne.

Etter det siste møtet i GAERC hevder Mandelson at han har full støtte fra alle medlemsland i sitt opplegg for Hong Kong. Han understreket mer enn én gang at det ikke er aktuelt for EU å legge fram et nytt tilbud utover det som ble presentert partene i forhandlingene den 28.10.

Sukker
Mandelson mener enigheten om reformen i markedsordningen for sukker som ble vedtatt av landbruksministrene torsdag 24.11. setter EU i en bedre situasjon foran forhandlingene i ministermøtet i Hong Kong. Enigheten innebærer også at EU er i stand til å oppfylle tidsfristen (22.05.06) for endringer i sukkersektoren etter at EU tapte panelsaken i WTO.

Mandelson gjentar at målet med ministerkonferansen i Hong Kong må være å sikre en balansert avtale: Balanse mellom de tre pillarene i landbruksforhandlingene, og balanse mellom forhandlingsområdene. I tillegg nevner han en tilfredsstillende løsning for GI (geographical indications) som et absolutt krav fra EU i Hong Kong.

Medlemmer av landbrukskomiteen i Europaparlamentet framførte en rekke mer eller mindre detaljerte spørsmål. Mandelson kommenterte imidlertid en del av temaene i mer generelle vendinger. Han understreket bl.a. at EU ikke vil akseptere begrensninger i grønn boks. Videre la han vekt på prinsippet om "self-selection" for sensitive produkter.