Historisk arkiv

WTO: Vektlegger u-landene 

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

WTOs ministermøte i Hongkong: Den såkalte G6-gruppen (EU, USA, Brasil, India, Japan og Australia) arbeider nå med å bli enige om en u-landspakke for å skape bevegelse i WTOs landbruksforhandlinger.

WTO: Vektlegger u-landene


WTOs ministermøte i Hongkong: Den såkalte G6-gruppen (EU, USA, Brasil, India, Japan og Australia) arbeider nå med å bli enige om en u-landspakke for å skape bevegelse i WTOs landbruksforhandlinger. 

U-land hovedtema
G6-gruppen hadde i går møter der u-land var hovedtemaet, og gruppen håper på å kunne legge frem et forslag som kan få fortgang i forhandlingsprosessen. EU-kommissær Peter Mandelson og USAs handelsrepresentant Robert Portman hadde flere møter i går og begge vektla viktigheten av å gi u-landene innrømmelser da de holdt sine plenumsinnlegg. Men interesseforskjellene er tydelige både innad i G6 men også mellom u-landene. I likhet med i-landene har også u-landene sprikende interesser i disse forhandlingene, og de har organisert seg i ulike grupper med ulike prioriteringer. Dette bidrar til å komplisere forhandlingene.

Reelle innrømmelser
- Oppmerksomheten som nå retter seg mot u-landene er viktig, og vi håper å finne frem til løsninger som gir de fattigste landene reelle innrømmelser, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Det foregår nå kontinuerlige sonderingsmøter i Hongkong og Riis-Johansen er godt fornøyd med at Norges alliansegruppe, G10, er godt samkjørt.

- G10 har etablert posisjoner for hele bredden av landbruksforhandlingene og jeg er komfortabel med at vi er både enhetlige og tydelige og at G10 står fast ved at tolltak må unngås.

G10 har presisert sine posisjoner for forhandlingsledelsen i WTO, sier Riis-Johansen.

Landbruks-og matminister Terje Riis-Johansen, Foto: Scanpix
Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen i Hongkong under de pågående WTO-forhandlingene,
Foto: Scanpix

I tillegg har G10 nå drøftet seg frem til en felles posisjon for behandlingen av såkalte sensitive varer, og denne vil bli lagt frem i Hongkong imorgen.