Historisk arkiv

Areal: Revurdering av landets eldste dammer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Areal: Arbeidet med revurdering av to bergverksdammer i Kongsberg er nå i gang - begge er over 300 år gamle. Statsskog er en av organisasjonene som har deltatt på befaringene.

Areal: Revurdering av landets eldste dammer

Areal: Arbeidet med revurdering av to bergverksdammer i Kongsberg er nå i gang -begge er over 300 år gamle. Statsskog er en av organisasjonene som har deltatt på befaringene. Det er første gang i Norge at det gjennomføres revurdering av dammer som er så gamle.

Fredet kulturmiljø
Det ble under befaringen påvist feil og mangler, og ved hjelp av dykker vil det bli utarbeidet dokumentasjon på situasjonen på dammens vannside. Når konklusjonen fra revurderingen foreligger vil arbeidet med aktuelle tiltak på de respektive dammer bli igangsatt. Tiltak på denne typen dammer er svært ressurskrevende med hensyn til den spesielle konstruksjon og at de er del av det fredede kulturmiljøet Kongsberg Sølvverk.

Jacobsdam er anlagt i 1692 mens Kongensdam er oppført i årene 1711 - 1713. Kongensdam er senere påbygget ved flere anledninger. Dammene er bygd opp av stein med torv som tetting.

Statskog SF har til formål selv, gjennom deltakelse eller i samarbeid med andre, å forvalte, drive og utvikle statlige skog- og fjelleiendommer med tilhørende ressurser og annen naturlig tilgrensende virksomhet.

Statskog eies av staten og styres av landbruks- og matministeren gjennom foretaksmøtet

Areal: Arbeidet med revurdering av to bergverksdammer i Kongsberg er nå i gang.


23.10.06