Historisk arkiv

Bioenergi: Norden priser Bioenergien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bioenergi: Nordisk Ministerråd vil nå øke bruken av bioenergi i medlemslandene og vurderer en ny Nordisk bioenergipris på rundt 50.000 danske kroner. Prisen skal deles ut hvert år.

Bioenergi: Norden priser Bioenergien

Bioenergi: Nordisk Ministerråd vil nå øke bruken av bioenergi i medlemslandene og vurderer en ny Nordisk bioenergipris på rundt 50.000 danske kroner. Prisen skal deles ut hvert år.

Som følge av den generelt sterke økning av energibruken er det nå stor oppmerksomhet på de mange muligheter som ligger i satsingen på bioenergi. I nordisk sammenheng legges det vekt på innovasjon og forskning, og særlig den betydningen bioenergi kan få for landbruket.

Politisk prioritert
I alle de nordiske land har bioenergi stigende politisk prioritet. Både av rent miljøpolitiske hensyn, men også fordi ”den grønne energien” kan gi betydelige næringsmessige gevinster.

Satsingen på bioenergi varierer i de nordiske land. Det er stor forskjell når det gjelder omfang, tiltak og virkemidler som settes inn for å øke bruken av bioenergi. Samtidig er det en stor spennvidde fra tradisjonell produksjon av ved fra skogen via anvendelse av halm til husdyrgjødsel som går til totalleveranse av vannbåren varme.

Nordisk satsing
De nordiske ministrer innenfor fiskeri og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk skal på ministermøtet i Svolvær diskutere en felles nordisk satsing på å øke kunnskapen om bruk av biologisk materiale til energiformål, og en felles innsats for å stimulere enkeltpersoner og organisasjoner til å øke sin innsats for økt bruk av bioenergi.

Målet er i første omgang å samle relevant kunnskap om ”bioenergi i Norden”, og her legges det vekt på flere temaer:

  • Energipotensial fra primærernæringene og energibærere
  • Dagens omfang av bioenergiproduksjon fordelt på energibærerer (skogsflis, jordbruksprodukter, avfall o.a.)
  • En beskrivelse av ulike teknologiske løsninger (både for bioenergiproduksjon og varmeproduksjon)
  • En beskrivelse av bioenergipolitikk og virkemiddelløsninger i de nordiske land.

Det eksisterer allerede i dag mye kunnskap på dette området og det nedsettes en arbeidsgruppe som skal innhente, sammenfatte og organisere materialet. Gruppen skal og ta stilling til hvordan denne informasjonen skal oppdateres og vedlikeholdes. Fastsettelse av mandat og oppnevning av medlemmer i arbeidsgruppen skjer i regi av skogbruks- og jordbruksavdelingen i EK-FJLS. Arbeidsgruppen skal ha medlemmer fra medlemsland og selvstyrende områder, og EK-miljø og EK-energi oppfordres til å delta i arbeidet.

Arbeidsgruppen skal senest den 1. mars 2007 utarbeide et opplegg med henblikk på behandling på ministermøtet i 2007. Arbeidsgruppen avslutter sitt arbeid senest den 31. desember 2007.

Nordisk bioenergipris
Nordisk Ministerråd tar sikte på å opprette en ”Nordisk bioenergipris” som skal gå til enkeltpersoner eller organisasjoner i Norden som har gjort en særlig innsats for økt bruk eller produksjon av bioenergi. Prisen skal være på 50 000 DKK.

Første gang prisen deles ut blir på Sommermøtet 2007 der prisvinneren også inviteres til å presentere sitt arbeid. Skogbruks- og jordbruksavdelingen i EK-FJLS oppretter en nordisk jury med representanter som har kunnskap og innsikt i bioenergifeltet og ministerrådet er sekretariat for juryen. Skogbruks- og jordbruksavdelingen i EK-FJLS fastsetter statutter for prisen. Prisen gis hvert år til og med 2010.

Rekordstor deltagelse
Det blir rekordstor deltakelse på sommerkonferansen for Nordisk Ministerråd i Lofoten den 5- 7 juli. 13 nordiske ministere møtes i Svolvær og samtlige nordiske land blir representert. Konferansen er nå fulltegnet med 265 påmeldte. Ministerkonferanse vil inneholde møte mellom ministrene og Nordiske Kontaktorganer og kyst-, skog- og landdistriktsutvikling er selve rammen for diskusjonene.

Utvikling og innovasjon
Ministerkonferanse vil inneholde møte mellom ministrene og Nordiske Kontaktorganer og kyst-, skog- og landdistriktsutvikling er selve rammen for diskusjonene. Parallelt med ministermøtet arrangeres ekskursjoner der oppmerksomheten rettes mot innovasjon i landbruket, satsinger i fiskerinæringen og et temamøte om skogbruk.

Norsk formannskap
Norge overtok 01.01.06 formannskapet i Nordisk Ministerråd for fiskeri og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk (MR-FJLS). Ansvaret er fordelt mellom fiskeri- og kystminister Helga Pedersen, helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Sommerkonferansen til Nordisk Ministerråd for fiskeri og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk (MR-FJLS) finner sted 05.-07.07.06 på Hotel Royal Nordlandia i Svolvær, Lofoten.

I forkant av ministerrådsmøtet i Svolvær avholdes et seminar om kyst- og landdistriktsutvikling på Radisson Sas Hotell i Bodø 04.-05.07.

Presseinvitasjon
Det er reservert et visst antall plasser for presse under sommerkonferansen.

Kontaktperson for innhold i programmet:
Eivind Berg, Det Kgl. Landbruks- og matdepartement, Oslo, Norge
+ 47 22 24 93 40,
eivind.berg@lmd.dep.no

Kontaktperson for praktiske spørsmål:
Astraea Antal, Det Kgl. Landbruks- og matdepartement, Oslo, Norge
+ 47 22 24 91 60,
astraea.antal@lmd.dep.no


27.06.06