Historisk arkiv

Bioenergi: Trevirke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bioenergi: Statsråd Terje Riis-Johansen besøker et kombinert elektrisitet- og biovarmeanlegg i St.Paul i Minnesota. Dette var første besøk ved et bioenergianlegg under statsrådens ukelange besøk i Minnesota.

Bioenergi: Trevirke

Bioenergi: Statsråd Terje Riis-Johansen besøker et kombinert elektrisitet- og biovarmeanlegg i St.Paul i Minnesota. Dette var første besøk ved et bioenergianlegg under statsrådens ukelange besøk i Minnesota, der han er for å studere og hente inspirasjon til bioenergisatsingen i Norge.

Det er svært interessant å studere å hvilke muligheter som ligger i å produsere varme og elektrisitet basert på trevirke. Det viser at det går an! Forutsetningen er god planlegging og en solid investering i infrastruktur. Dette viser at den nye satsingen til regjeringa er framtidsrettet og riktig, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Anlegget i Minneapolis er basert på tre prinsipper; Det skal ha høy energieffektivitet, det skal produsere miljøvennlig energi og det skal gi lav, stabil energipris til kundene. Et slikt anlegg, som produserer både elektrisitet og varme, er dobbelt så effektivt som et anlegg som produserer bare elektrisitet.

Gene Hugoson og Terje Riis-Johansen, Foto: LMD
Bioenergi: Under sitt besøk i Minnesota har landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen hatt møter med landbruksministeren i staten, Gene Hugoson. Foto: LMD

Elektrisiteten som produseres går inn på ”the Grid”, dvs. et interstatlig overføringsnett, mens varmen distribueres til boliger og andre bygg i St. Paul og dekker 80 % av energibehovet i de sentrale deler av byen. Forsyningssikkerheten svært god.

Anlegget benytter kun biomasse fra ”skrot-flis” (fra parker, hager og hogstflater). Det betyr at de lager energi ut av noe som ellers betraktes som et avfallsproblem. Anlegget ligger helt sentralt i St.Paul og det samler inn trevirke i en radius på 80 km rundt byen. Anlegget brenner 280.000 tonn treavfall årlig.

Bioenergi: Statsråd Terje Riis-Johansen besøker et kombinert elektrisitet- og biovarmeanlegg i St.Paul i Minnesota.


11.10.06