Historisk arkiv

Bondefamiliene gjør 82 prosent av arbeidet selv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det viser Statistisk sentralbyrås arbeidskraft-undersøkelse i 2005. De resterende 18 prosent ble utført av annen fast og tilfeldig hjelp.

Bondefamiliene gjør 82 prosent av arbeidet selv

Det viser Statistisk sentralbyrås (SSB) arbeidskraftundersøkelse i 2005. De resterende 18 prosent ble utført av annen fast og tilfeldig hjelp, herunder arbeid utført av andre selvstendig næringsdrivende/firma. Statistikken skiller ikke på hvor mye av dette som er norsk arbeidskraft eller utlendinger med arbeidstillatelse i Norge. Andelen som utføres av andre enn brukerfamilien er størst i hagebruket, hvor den er knapt 60 prosent.

Andelen av arbeidet i jordbruket som utføres av utenlandsk arbeidskraft kan likevel anslås til 8-9 prosent, på grunnlag av tall fra avløserlagene og gitte sesongarbeidstillatelser.

Det var 53.200 foretak i jordbruket i 2005, og det ble utført 66.000 årsverk. Andelen av arbeidet som utføres av brukerfamilien selv, har falt med 5 prosentpoeng siden 1999. Disse tallene skiller seg dermed vesentlig fra anslagene gjort i Økonomisk rapport 18.05.06.