Historisk arkiv

Bygdeutvikling: Liv i bygda i Finnmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bygdeutvikling: Oppstarten av såkalte kreative sentre i Finnmark har gitt bygdene et samlingssted, både til sosiale arrangement og næringsaktivitet.

Bygdeutvikling: Liv i bygda i Finnmark

Bygdeutvikling: Oppstarten av såkalte kreative sentre i Finnmark har gitt bygdene et samlingssted, både til sosiale arrangement og næringsaktivitet. I Finnmark finnes disse fire Kreative sentrene: Holmfjell Kreative senter (Tana), Gamvik Kreative senter (Gamvik), KOS Kreative senter (Porsanger) og Kunes Kreative senter (Lebesby).

Næringsutvikling
De kreative sentrene deltar i et nasjonalt pilotprosjekt kalt ”Kommunene som førstelinje for småskala næringsutvikling” som er et to-årig nasjonalt pilotprosjekt initiert av Kommunal- og regionaldepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Kommunenes Sentralforbund og Innovasjon Norge. Partnerskapet for prosjektet i Finnmark består av Innovasjon Norge, Finnmark Fylkeskommune og Fylkesmannens landbruksavdeling i Finnmark, som leder prosjektet.

Fra prosjektet startet opp i mars 2005 har de bidratt til å skape mye aktivitet. Bygdene har fått et samlingssted, både til sosiale arrangementer og næringsaktivitet. Noe av aktiviteten som er kommet som følge av etableringen av Kreative sentre er ungdomskafé, oppstart av nærbutikk, arbeidsplasser innen reiseliv, fiskeri, data, regnskap og diverse handverk for å nevne noe.

Ny kompetanse
Kompetanseheving er et viktig ledd i prosjektet, og alle prosjektlederne deltar på samlinger både i regi av partnerskapet i Finnmark og den nasjonale prosjektledelsen. Tema som har vært tatt opp på disse samlingene er arbeid med barn og unge, etablering/entreprenørskap, kultur og næring, reiseliv, prosjektarbeid og prosjektstyring.

Prosjektet skal etter planen avsluttes i desember 2006.