Historisk arkiv

Dyr: Europaparlamentet slutter seg til TSE-veiviser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyr: Europaparlamentet behandlet 17.05. TSE-veiviseren som Kommisjonen la fram i juli 2005. Det åpnes for en del endringer i EUs TSE-regelverk. Endringene vil gjøres før sommeren.

Dyr: Europaparlamentet slutter seg til TSE-veiviser

Dyr: Europaparlamentet behandlet 17.05. TSE-veiviseren som Kommisjonen la fram i juli 2005. Det åpnes for en del endringer i EUs TSE-regelverk. Endringene vil gjøres før sommeren.

Fiskemel
Et viktig punkt er at Parlamentet uttaler at fiskemel er trygt med hensyn til å kunne overføre TSE. Unge drøvtyggere trenger av ernæringsmessige grunner protein, og det kan tillates bruk av fiskemel til unge kalver, lam og geitekje.

Forbudet mot bruk av fiskemel til voksne drøvtyggere opprettholdes, men det stilles ikke lenger krav om at drøvtyggerfôr skal være fullstendig fritt for fiskemel. En viss forurensning tolereres. Det kan bety at det ikke lenger kreves atskilte produksjonslinjer for kraftfôr til drøvtyggere (uten fiskemel) og ikke-drøvtyggere (med fiskemel).

Testing av kugalskap
Det åpnes for at Kommisjonen kan vurdere hvorvidt testomfanget for BSE (kugalskap) kan settes ned. Bakgrunnen for dette er at antall tilfeller av BSE i Fellesskapet har gått sterkt ned. Kostnadene ved å opprettholde testomfanget er store (i 2002 kostet hvert påvist BSE-tilfelle ved overvåking av friske slaktedyr 302 mill. Euro).

Parlamentet vil ha strengere regler for mekanisk utbeining av kjøtt. De ønsker forbud mot mekanisk utbeining av alle storfeknokler, ikke bare hode og ryggvirvler, i land med ukjent BSE-risiko.

EU vil endre sitt system for vurdering av BSE-risiko. Parlamentet sluttet seg til den kategoriseringen som OIE vedtok i mai 2005 (tre kategorier mot nå fem i EU). OIE skal foreta en kategorisering av land innen mai 2007. Hvis arbeidet ikke er avsluttet, vil EU da selv foreta kategorisering. De vil da starte med de viktigste handelspartnerne og bruke OIEs tre kategorier.

Spesifisert risikomateriale
Parlamentet ønsker sterkere innflytelse på hva som skal regnes som spesifisert risikomateriale (SRM), dvs. de delene av dyret som regnes som mest smittefarlige i tilfelle BSE og derfor skal fjernes fra slaktet. Liste over hva som er SRM vil bli flyttet fra vedlegg til TSE-forordningen og til artiklene. Eventuelle endringer vil da kreve Parlamentets samtykke.

Etter Parlamentets behandling går nå saken videre til Rådet.

Dyr: Europaparlamentet behandlet 17.05. TSE-veiviseren som Kommisjonen la fram i juli 2005.


24.05.06