Historisk arkiv

Dyr: Ikke aktuelt å forby fiskemel til fôring av dyr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyr: ESA har etterspurt norsk iverksetting av EUs gjeldende forbud mot bruk av fiskemel til dyrefôr. Forbudet skulle vært iverksatt i norsk regelverk senest 01.12. 2003.

Dyr: Ikke aktuelt å forby fiskemel til fôring av dyr i Norge

Dyr: ESA har etterspurt norsk iverksetting av EUs gjeldende forbud mot bruk av fiskemel til dyrefôr. Forbudet skulle vært iverksatt i norsk regelverk senest 01. 12. 2003. ESA har pekt på at forbudet må implementers og at fortsatt bruk av fiskemel til drøvtyggere er et brudd på EØS-avtalen.

Norge støtter ikke forbudet
Norge har aldri akseptert begrunnelsen for EUs forbud mot bruk av fiskemel til fôr til drøvtyggere. Norske myndigheter støtter derfor EU-Kommisjonens vurdering; at forbudet ikke lenger kan rettferdiggjøres og derfor bør oppheves. Det pågår en prosess i EU for å endre Forordning (EF) no 999/2001 (TSE-forordningen), og det ventes at fiskemelsforbudet vil bli moderert. Endringsforslaget åpner for at Kommisjonen på visse vilkår kan fastsette regler som tillater at unge drøvtyggere fôres med proteiner fra fisk. I tillegg kan Kommisjonen fastsette et toleransenivå for ubetydelige mengder kontaminasjon av fiskemel til drøvtyggerfôr. Et toleransenivå på 0,9 prosent kontaminasjon er foreslått. Norske myndigheter følger denne prosessen nøye, og det er foreløpig ikke aktuelt å forby fiskemel til fôring av dyr i Norge.


17.08.06