Historisk arkiv

Dyr: Prioriterer dyrevelferd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyr: - At dyra har det bra, uansett for hvilket formål vi holder dem, opptar oss alle, sa ekspedisjonssjef Guri Tveito på en konferanse arrangert av Norges Veterinærhøgskole i dag.


Dyr: Prioriterer dyrevelferd

Dyr: - At dyra har det bra, uansett for hvilket formål vi holder dem, opptar oss alle, sa ekspedisjonssjef Guri Tveito på en konferanse arrangert av Norges Veterinærhøgskole i dag. Konferansen er kommet stand for å se hvor langt Norge er kommet i arbeidet med å finne alternativer til dyreforsøk i forskningen.

 

Redusere antall forsøksdyr
- Dyrevelferd er i dag høyt oppe på den politiske dagsorden. Landbruks- og matdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet ønsker at antallet forsøksdyr reduseres, og at bruken av alternative metoder økes der hvor dette er mulig. I statsbudsjettet for 2007 er det derfor foreslått å etablere en permanent nasjonal plattform for alternativer, som en oppfølging av Stortingsmelding nr. 12 og stortingets innstilling, påpekte Tveito.

Dyr, Ekspedisjonssjef Guri Tveito, Foto: LMD
Ekspedisjonssjef Guri Tveito i avdeling for matpolitikk. Foto: Lmd

Behov for forskning
Hun viste til behovet for å ha tilstrekkelig kunnskap for å vite om de forskjellige dyrearter vi holder, for ulike formål, har det best mulig. Det finnes i dag en mengde informasjon tilgjengelig om dette for mange arter. For andre og nyere arter i vårt husdyrbruk er kunnskapen mindre. Særlig innen havbruksnæringen, en relativt ny næring, hvor også stadig nye arter introduseres, er kunnskapen mindre og behovet for forskning stort. Som en ledende oppdrettsnasjon når det gjelder flere arter har vi et spesielt behov og et spesielt ansvar her, sa Tveito som ba om fortsatt tålmodighet.

Ting tar tid
- St. meld. nr 12 som vi har hørt, setter fokus på alt dyrehold i vårt land og alle andre forhold som angår dyr. Meldingen er et unikt dokument også i internasjonal sammenheng. De over 100 tiltakene i meldingen er i ferd med å materialiseres og implementeres i vårt regelverk. En ny lov om dyrevelferd er under utarbeidelse. Det kan selvsagt hevedes at det tar for lang tid å sette de forskjellige tiltak i verk. Vi i Landbruks- og matdepartementet kan være enig i det, men Mattilsynet som er satt til å gjennomføre tiltakene, gjør dette etter en vedtatt prioritering og innenfor de ressurser som til enhver tid blir stilt til rådighet, sa Guri Tveito.

Dyr: - At dyra har det bra, uansett for hvilket formål vi holder dem, opptar oss alle, sa ekspedisjonssjef Guri Tveito på en konferanse arrangert av Norges Veterinærhøgskole tirsdag.