Historisk arkiv

EU-formannskapets prioriteringer for 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Østerrike og Finland har sammen publisert et felles arbeidsprogram for formannskapet i EU i 2006.

Landbruk: EU-formannskapets prioriteringer for 2006

Landbruk: Østerrike og Finland har sammen publisert et felles arbeidsprogram for formannskapet i EU i 2006. For landbruk, mat og skog er følgende prioriterte områder trukket fram:

Landbruk
De to landene har formannskapet i EU i henholdsvis første og andre halvår av 2006 og ønsker å gi et signal om stabilitet i politikken til landbruksnæringen i medlemslandene. Arbeidsprogrammet nevner derfor konsolidering av den nylig reformerte landbrukspolitikken (CAP) som en prioritert oppgave for formannskapet. I løpet av 2006 skal alle medlemsland ha startet gjennomføringen av reformen som ble vedtatt i 2003.

Presidentskapet trekker fram landbrukets rolle i arbeidet med Lisboa strategien som et prioritert område. Formannskapet mener at CAP-reformen øker landbrukets bidrag til nye arbeidsplasser og økonomisk vekst gjennom en mer markedsorientert landbrukspolitikk.

Høsten 2005 presenterte Kommisjonen en rapport om forenklinger i landbrukspolitikken. Det legges opp til at denne saken følges opp i 2006 og at det om mulig legges fram et forslag til endringer i regelverket i løpet av året.

I løpet av 2006 legges det videre opp til at EU avslutter arbeidet med grunnlaget for reformer av sukkersektoren. Det er enighet om substansen i reformen, men noen formaliteter gjenstår.

Østerrike flagger GMO sameksistens som et høyt prioritert tema under sitt formannskap. Kommisjonen har varslet en rapport om emnet og Østerrike ønsker å drive fram resultater som kan bidra til et felles europeisk regelverk på området.

Det er påfallende økt interesse for bedret energifleksibilitet og nye fornybare energikilder i EU for tiden. Dette er også i ferd med å bli et sentralt område i politikkutformingen for sektoren skal produsere biomasse til energiformål. Formannskapet legger opp til å gjennomgå landbrukets rolle som energileverandør og vurdere virkemidlene for produksjon av biomasse til energiformål innenfor landbruket.

Trygg mat og dyrevelferd
Hovedprioriteringen vil være å hindre spredning av dyresykdommer. Spesielt vil formannskapet prioritere vurderingen av tiltak for å forhindre og bekjempe BSE og å gjennomgå fellesskapets virkemidler for å forhindre spredningen av fugleinfluensa.

Formannskapet vil arbeide for et velfungerende European Food Safety Authority (EFSA) gjennom å vurdere finansieringen og ved å vurdere rapporten fra evalueringen av institusjonen.

Basert på to forslag fra Kommisjonen vil Rådet drøfte reguleringer for salg av plantevernmidler og drøfte en tematisk strategi for bærekraftig bruk av pesticider fram til 2012.

EU vil fortsette forhandlingene om en veterinæravtale med Russland og vurdere hvordan eksisterende veterinæravtale med USA fungerer.

Skog
Høsten 2005 vedtok rådet forordningen som skal begrense import av ulovlig hogd trevirke til EU (Forest Law Enforcement, Governance and Trade FLEGT). Formannskapet legger vekt på en effektiv gjennomføring av regelverket i 2006. I arbeidsplanen understreker Østerrike og Finland at de ønsker å bidra til at det blir enighet om et internasjonalt instrument for beskyttelse av verdens skoger innenfor rammen av United Nations Forum on Forests (UNFF).

Østerrike og Finland signaliserer også at de vil gjennomgå formålet med gjeldende forordning for overvåking av skogarealene, Forest Focus, som vil inngå i den nye Life + forordningen som er varslet.

Kommisjonen skal etter planen legge fram en handlingsplan for bærekraftig skogforvaltning i EU (EU Forest Action Plan). Landbruksministrene i EU ventes å få denne til behandling i et rådsmøte i løpet av 2006.