Historisk arkiv

EU-landbruk: Handlingsplan for biomasse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

EU-landbruk: Landbruksministrene i EU møttes til årets første rådsmøte i Brussel denne uka. Hovedtema var handlingsplanen for biomasse og gjennomgang av formannskapets prioriteringer for første halvår, melder vår landbruksråd i Brüssel, Knut Øistad.

EU-landbruk: Handlingsplan for biomasse

EU-landbruk: Landbruksministrene i EU møttes til årets første rådsmøte i Brussel denne uka. Hovedtema var handlingsplanen for biomasse og gjennomgang av formannskapets prioriteringer for første halvår, melder vår landbruksråd i Brüssel, Knut Øistad.

Landbruksministrene i EU møttes til årets første rådsmøte i Brussel denne uka. Møtet ble ledet av Østerrikes landbruksminister Josef Pröll. Hovedtema under møtet var handlingsplanen for biomasse. På dagsorden stod også en gjennomgang av formannskapets prioriteringer for første halvår. Tyskland hadde bedt om at en forventet ubalanse i sukkermarkedet ble tatt opp som egen sak. Ministrene var invitert til å drøfte forslag til nytt regelverk for EUs merkeordning (Geographical Indications,GIs). Videre fikk ministrene en redegjørelse om framdriften i arbeidet med nytt regelverk for økologisk landbruk. Kommissær for landbruk og bygdeutvikling, Mariann Fischer Boel orienterte også om status i WTO-forhandlingene etter ministermøtet i Hong Kong. Helsekommissær Kypriano briefet ministrene om utviklingen i arbeidet med å begrense spredningen av aviær influensa og om den nylig vedtatt handlingsplanen for dyrevelferd. Italia tok på nytt opp den vanskelige situasjonen for markedet for fjørfe etter utbruddet av aviær influensa.

Handlingsplan for biomasse
Østerrike har lagt ekstra trykk på behandlingen av utkastet til handlingsplanen for biomasse som ble lagt fram av Kommisjonen før jul. Saken er derfor oppe på dette første rådsmøtet for landbruksministrene. Energiministrene skal etter planen behandle saken på rådsmøtet i juni.
 

Handlingsplanen ble presentert av Kommissær for landbruk og bygdeutvikling, Fischer Boel og Kommissær for energi, Piebalgs. Under rådsmøtet støttet en rekke landbruksministre forslaget til handlingsplan for biomasse. Det ble særlig lagt vekt på at biomasse kan bidra til å sikre fellesskapets tilførsel av fornybar energi og redusere EUs avhengighet av fossilt brensel. Biomasse til energiformål er også en alternativ produksjon i landbruket med et betydelig potensiale.

Ministre fra flere medlemsland understreket at det var nødvendig å beholde et tilstrekkelig høyt nivå på tollsatsene på import av biomasse til energiformål for å støtte opp under EUs egen produksjon.

Reformen i EUs felles landbrukspolitikk (CAP) har introdusert tilskudd til energiproduksjon. Tilskuddssatsen er 45 EUR/ha. Maksimum 1,5 millioner hektar kan motta slik støtte. Budsjettposten har en øvre grense på 67,5 millioner EUR. I 2004 mottok medlemslandene støtte for et areal tilsvarende 300 000 hektar. Dette økte til 500 000 hektar i 2005. Det er tidligere varslet at Kommisjonen vil vurdere endringer i denne tilskuddsordningen i løpet av året.

Forøvrig legges det ventelig fram en egen strategi for biodrivstoff i februar. Handlingsplanen for biomasse og den varslede strategien for biodrivstoff vil sikre en kontinuerlig diskusjon i EU om landbrukets rolle som energileverandør i månedene som kommer.

Formannskapets prioriteringer

Gjennomgangen på rådsmøtet ble en utdyping av noen av disse områdene. Den 25. januar møtte landbruksminister Josef Pröll fra Østerrike også landbrukskomiteen i Europaparlamentet for en lignende redegjørelse. Signalene fra Østerrike om en konsolidering av landbrukspolitikken etter innføringen av omfattende reformer er en betydelig endring i forhold til signalene fra det britiske formannskapet i andre halvår i fjor.

Hovedprioriteringer for Østerrike i formannskapsperioden vil være handlingsplanen for biomasse, økologisk jordbruk og GMO sameksistens. Utviklingen i landbruksforhandlingene i WTO vil bli tatt opp som egen sak på alle rådsmøter i første halvår.

Matvarekvalitet og økologisk jordbruk
Kommisjonen presenterte fire forslag til endringer i regelverket for matkvalitet, inkludert to forslag til endringer i regelverket for økologisk jordbruk. Dette gjelder endringer i rådsforordningen (EEC 2092/91). Videre ble det redegjort for endringer i regelverket for "traditional specialities guaranteed" (TSG) som innebærer en ny forordning til erstatning for tidligere regelverk på området (EEC 2082/92). Sist ble det redegjort for endringer i regelverket for "geographical indications" (GI) og opprinnelsesmerking for landbruksprodukter. Her erstattes tidligere regelverk EEC 2081/92. Betegnelsen på de reviderte forordningene er 5001/06, 5099/06 og 5098/06.

Bakgrunnen for endringene er utviklingen på området og det faktum at tredjeland som USA og Australia har tatt opp EUs praksis på området i WTO.

Endringene i regelverket innebærer i hovedsak at det introduseres et enkelt dokument for søknad om disse spesielle betegnelsene for landbruksprodukter i EU. Her skal produktet beskrives. Pakking og merking skal underlegges enhetlige regler. Det skal foreligge en definisjon på området produktene kommer fra og det skal foreligge dokumentasjon om koblingen mellom produktet og det geografiske området som er opprinnelsen for produktet. Dokumentet skal sikre at disse opplysningene kan offentliggjøres før søknaden undergis endelig behandling. Kommisjonen mener dette vil gi en mer enhetlig behandling av søknader om slike betegnelser.

Endingene i regelverket for økologisk jordbruk innebærer nye definisjoner og mål som skal bl.a. forhindre misvisende merking. Det introduseres også noe fleksibilitet i regelverket for produksjon av økologiske produkter for å fange opp ulikheter i klimatiske forhold og annet i medlemslandene. Det introduseres ikke krav om obligatorisk bruk av EU-logo for økologiske produkter, men Kommisjonen ser for seg en standard tekst av typen EU-ORGANIC i de tilfeller produktet ikke nytter EU logo.

Regelen er at økologiske produkter ikke kan inneholde GMO. Den mest kontroversielle endringen i regelverket er derfor at Kommisjonen foreslår at økologisk produkter som inneholder forurensning av GMO som er lavere enn 0.9% fortsatt kan betegnes som økologiske dyrket. Kommisjonen advarer mot at en lavere grense vil gi uforholdsmessige høye produksjonskostnader.

Endringene i regelverket for økologiske produkter skal bidra til at det kan utformes et permanent regelverk for import av slike produkter og sikre at likeverdige produkter fra tredjeland kan omsettes innen EU uten unødige hindringer.

Kutt i sukkerkvoter i 2006
Det er ventet overproduksjon av sukker i EU i 2006. Kommisjonen varsler derfor at det kan bli nødvendig med en reduksjon i kvotene i størrelsesorden 2-3 millioner tonn for 2006 og 2007. Den politiske enigheten om reformer i sukkersektoren som ble vedtatt i fjor høst vil innebære en reduksjon i sukkerproduksjon i årene etter 2007.

Enkelte medlemsland som ligger an til å få betydelige kutt i sukkerproduksjonen som en følge av reformen ga uttrykk for at andre medlemsland bør ta hovedtyngden av kvotekuttene for 2006 og 2007.

Rådsforordningen om reformen i sukkersektoren er ventet å bli vedtatt på rådsmøtet i februar (uten debatt).

Handlingsplan for dyrevelferd
Kommissær Kypriano (helse og forbrukersaker) presenterte handlingsplanen for dyrevelferd i EU for perioden 2006 - 2010. Det var ikke lagt opp til diskusjon om denne saken. Kypriano la vekt på at handlingsplanen vil øke dyrevelferden i EU basert på vitenskapelige resultater. Handlingsplanen har som mål å gi bedre informasjon til befolkningen og å øke forskningen på området. Handlingsplanen støtter et initiativ om et internasjonalt forum for dyrevelferd. Det vil også bli forsøkt å etablere indikatorer og minstestandarder for dyrevelferd som en oppfølging av handlingsplanen .

Kommissær Kypriano informerte landbruksministrene om utviklingen av aviær influensa.