Historisk arkiv

EU-landbruk: Reform av vinsektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

EU-landbruk: Landbruks-ministrenene i EU møttes til rådsmøte i Brussel 18.09. På dagsorden sto en diskusjon om Kommisjonens forslag til reform av markedsordningen for vin. Videre drøftet ministrene et forslag til endringer i regelverket for pesticider (plantevernmidler) og en tematisk strategi for bruk av pesticider.

EU-landbruk: Reform av vinsektoren

EU-landbruk: Landbruksministrenene i EU møttes til rådsmøte i Brussel 18.09. På dagsorden sto en diskusjon om Kommisjonens forslag til reform av markedsordningen for vin. Videre drøftet ministrene et forslag til endringer i regelverket for pesticider (plantevernmidler) og en tematisk strategi for bruk av pesticider.

Landbruksministrene skulle også stemme over et forslag fra Kommisjonen om å godkjenne en spesiell type genmodifisert raps. En fullstendig oversikt over konklusjonene fra rådsmøtet finnes på nettsiden til det finske formannskapet.

Reformer i vinsektoren
For andre gang drøftet landbruksministrene Kommisjonens forslag til reformer i markedsordningen for vin. Det finske formannskapet legger opp til at ministrene også i oktobermøtet vil drøfte denne saken, men at Kommisjonen deretter kan starte arbeidet med det nye regelverket på området.

Kommisjonen la i juni i år fram en melding som beskriver utfordringene for sektoren og skisserer ulike alternativer for en reform. Kommisjonen går inn for en gjennomgripende reform som innebærer at støtte til destillasjon og privat lagring av vin fjernes. Kommisjonen foreslår i tillegg et frivillig bidrag til rydding av vinmarker med en målsetting om at 400 000 ha vinmarker tas ut av produksjon. Reformen bør i følge Kommisjonen gjennomføres i to faser. Første fase er å gjenopprette markedsbalansen og andre fase har som formål å bedre konkurranseevnen for europeisk vinproduksjon. Virkemidlene vil i stor grad bli tilpasset utfordringene i de enkelte berørte medlemsland.

Et flertall av medlemslandene støtter i prinsippet det alternativet som Kommisjonen foreslår. Det er likevel en del land som mener at den ambisiøse målsettingen om å ta vinmarker ut av produksjon er en defensiv tilnærming til utfordringene sektoren står overfor. Disse landene ønsker mer vekt på markedstiltak for å øke konkurranseevnen.

Kommisjonen legger videre opp til at virkemidler skal overføres fra markedsordningen og tilføres målrettede tiltak innen bygdeutvikling. Kommisjonen får antakelig også støtte for dette grepet.

Plantevernmidler
Landbruksministrenes forhandlinger om nytt regelverk for pesticider var åpent for publikum som har adgang til presseområdet i Rådsbygningen i Brussel. EU legger opp til mer åpenhet i beslutningsprosessene og dette er et ledd i denne strategien.

Debatten om pesticider omhandlet et forslag til forskrift om salg av plantevernmidler (regulation 11755/06), et forslag til en tematisk strategi for bærekraftig bruk av pesticider og et forslag til rammedirektiv for fellesskapets tiltak for å oppnå bærekraftig bruk av pesticider. Forskriften om salg av plantevernmidler vil erstatte gjeldende regelverk på området. Ansvaret for denne er lagt til DG Landbruk. Strategien og rammedirektivet vil være innenfor ansvarsområdet til DG Miljø.

Forslagene ble lagt fram av Kommissæren for helse og forbrukerspørsmål, Kypriano og Kommissæren for miljø, Dimas. Dette var første meningsutveksling om forslagene og det var ikke lagt opp til at det skulle fattes beslutning i saken.

GMO raps
Rådsmøtet skulle stemme over et forslag fra Kommisjonen om godkjenning av en ny type genmodifisert raps. Medlemslandene klarte heller ikke denne gangen å samle seg i et kvalifisert flertall for eller i mot godkjenning. Regelverket tilsier da at saken går tilbake til Kommisjonen for behandling. Det innebærer at produktet vil bli godkjent. Dette produktet vil få godkjenning for all bruk unntatt for kultivering eller bruk i matvarer.


25.09.06