Historisk arkiv

GMO-forurenset ris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

GMO: Amerikansk ris mer forurenset enn først antatt. EU har nedlagt forbud mot import av langkornet ris fra USA som ikke er dokumentert fri for ulovlig GMO.

GMO-forurenset ris

GMO: Amerikansk ris mer forurenset enn først antatt. EU har nedlagt forbud mot import av langkornet ris fra USA som ikke er dokumentert fri for ulovlig GMO. I etterkant er det kommet meldinger om at risen er mer forurenset enn først antatt. Om lag 50 % av prøvene som er tatt ut, ser ut til å være forurenset.

På et møte i Brussel tidligere denne uken i EU-kommisjonens Stående komité for næringskjeden og dyrehelse (SCOFCAH), var det enighet om at varer som allerede er på markedet (blant annet ferdigpakkede produkter) også skal kontrolleres. Produktene skal kontrolleres så tidlig som mulig i kjeden, og dersom det avsløres ulovlige GMO’er, skal produktet trekkes fra markedet.

- Den situasjonen som er oppstått viser med all tydelighet at man mister kontroll og oversikt når det mangler forståelse for at denne type avlinger må holdes atskilt fra konvensjonelle vekster. Det har heller ikke vært på plass et fungerende regelverk for dyrking av GMO som hindrer forurensing av vanlige ikke-modifiserte vekster, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

I forkant av møtet i Brussel ble det meldt om mistanke om import av ulovlige GMO’er fra China til EU. Det er ikke bekreftet at slik import har funnet sted, men saken vil bli fulgt opp videre.

GMO: Amerikansk ris mer forurenset enn først antatt.