Historisk arkiv

GMO: Stor interesse for Nordens genpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

GMO: Det 8. partsmøtet under konvensjonen om biologisk mangfold avholdes i Curitiba, Brasil fra 20. - 31. mars 2006, hvor delegater fra de nordiske landene deltar.

GMO: Stor interesse for Nordens genpolitikk

GMO: Det 8. partsmøtet under konvensjonen om biologisk mangfold avholdes i Curitiba, Brasil fra 20. - 31. mars 2006, hvor delegater fra de nordiske landene deltar.

Nordisk Ministerråd arrangerer i denne forbindelse en informasjonsstand, og to nordiske sidearrangementer. På standen vil det presenteres materiell med fokus på det unike regionale nordiske samarbeidet på området for biologisk mangfold og genetiske ressurser innen jordbruks- og ville planter, dyr, fisk og skog. Det første sidearrangementet vil fokusere på det nordiske arbeidet for tilgang og rettferdig fordeling av utnyttelsen av de genetiske ressurser, mens det andre sidearrangementet vil omhandle det regionale samarbeidet om skogsgenetiske ressurser.

Globalt instrument
Konvensjonen om biologisk mangfold er en av de internasjonale miljøkonvensjonene fra FN-toppmøtet i Rio de Janeiro i 1992. Konvensjonen har befestet seg som det viktigste globale instrumentet for bevaring og bærekraftig bruk av biologisk mangfold. Konvensjonen er ratifisert av 186 land og trådte i kraft i desember 1993. FNs toppmøte om bærekraftig utvikling i Johannesburg i 2002 bekreftet at CBD er det viktigste internasjonale instrumentet for en bærekraftig forvaltning av biologisk mangfold.

Naturovervåking
Aktuelle tema for det 8. partsmøtet er spørsmål knyttet til regulering av adgang til genetiske ressurser. Det diskuteres i hvilken grad landene vil jobbe videre for å finne felles mekanismer for å oppnå rettferdig fordeling av kommersiell utnyttelsen av materialet. Spørsmål knyttet til bevaring av skogsbiologisk mangfold, naturbeskyttelse og naturovervåkning er andre viktige tema.

Det nordiske prosjektet om adgang til genetiske ressurser i Norden som resulterte i publikasjonen ”Access and Rights to genetic Resources - A Nordic Approach” har vakt stor interesse internasjonalt. Sist uke diskuterte de nordiske miljøministrene genetiske ressurser - og den norske miljøministeren påpekte særlig viktigheten av at også urfolk får tilgang til prosjektet.