Historisk arkiv

Grønt i skolen - Akershusprosjektet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Grønt i skolen: Østgård barneskole i Nes kommune i Akershus ble i dag kåret til beste skole i Akershus med prosjektet ”Konglekroas skogsretter”.

Grønt i skolen - Akershusprosjektet

Grønt i skolen: Østgård barneskole i Nes kommune i Akershus ble i dag kåret til beste skole i Akershus med prosjektet ”Konglekroas skogsretter”. Kåringen er en del av Landbruks- og matdepartementets samarbeidsprosjekt med Ungt Entreprenørskap om grønt i skolen. Foruten Østgård barneskole var følgende skoler nominert: Gjerdrum Ungdomsskole, Gjerdrum Barneskole, Vesong videregående skole og Hvam videregående skole.

Lokale ressurser
Departementet legger vekt på at skolene gjennom prosjektet må motivere barn og unge til å bli kjent med og ta i bruk lokale ressurser, med sikte på å finne arbeids- og bomuligheter i eget distrikt etter endt utdanning. Det er viktig at elevene gjennom prosjektene får bransjekunnskap både om produksjon, omsetning og verdiskapende foredling av frukt og grønt og gjennom dette kan bidra til å øke interessen for og forbruket av frukt og grønt i skolen.

Dette skal bl.a. dokumenters med sunne, nyskapende retter, beskrevet i en kokebok. Det er ellers lagt vekt på smak og at maten skal framstå og presenteres på en god måte.

Råvarer fra skog og jordbruk
Østgård Barneskole utmerket seg med nyskapende produkter ved å kombinere skogsprodukter med råvarer fra jordbruket. Juryen mente elevene hadde laget en morsom kokebok med god beskrivelse og presentasjon av retter og nye ingredienser til matretter, som for eksempel blåbærmuffins (Bamsefars beste kaker), kremsuppe med kantareller, tyttebærsmør (som anbefales til bakt potet i barnas egen skolekantine) og soppsoya som smaksetter med skogsprofil.


02.05.06