Historisk arkiv

Jordbruk: Østlandsgardene blir stadig større

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Statistikk over en 5-årsperiode viser en klar tendens til at brukene i Østlandsjordbruket blir større både når det gjelder areal og dyretall. Det viser nye tall fra Norsk institutt for landbruksforskning.

Jordbruk: Østlandsgardene blir stadig større

Jordbruk: Statistikk over en 5-årsperiode viser en klar tendens til at brukene i Østlandsjordbruket blir større både når det gjelder areal og dyretall. Det viser nye tall fra Norsk institutt for landbruksforskning (NILF). Resultatene bygger på NILFs driftsgranskingsmateriale og omfatter 368 bruk. Størst har denne utviklingen vært for bruk med korn og gris.

Bortsett fra i 2004 har det vært en oppadgående trend i produksjonsinntektene per bruk, noe som hovedsakelig skyldes økt produksjon. Lønnsinntektene får stadig større betydning for brukerfamilienes økonomi, mens bidraget fra annen næringsinntekt har vært ganske stabil i perioden.

1000 gårdsregnskap Driftsgranskinger i jord- og skogbruk er en årlig regnskapsundersøkelse der det på landsbasis er med ca 1000 gårdsregnskap hvert år. Brukene er valgt ut slik at de best mulig skal presentere et tverrsnitt av det yrkesmessig drevne landbruket.

Om NILF NILF driver forskning og utredning som omhandler landbrukspolitikk, matvaresektor og -marked, foretaksøkonomi og nærings- bygdeutvikling. NILF finansieres av Landbruks- og matdepartementet, Norges forskningsråd og gjennom oppdrag for offentlig og privat sektor.

Jordbruk: Statistikk over en 5-årsperiode viser en klar tendens til at brukene i Østlandsjordbruket blir større både når det gjelder areal og dyretall.