Historisk arkiv

Jordbruk: Varierende årsvekst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Tørke og ekstremt uvær i enkelte områder gir varierende årsvekst. Situasjonen er vanskeligst i Oppland, der Gudbrandsdalen er hardt rammet.

Jordbruk: Varierende årsvekst

Jordbruk: Tørke og ekstremt uvær i enkelte områder gir varierende årsvekst. Situasjonen er vanskeligst i Oppland, der Gudbrandsdalen er hardt rammet. Mange bruk har ned mot 50 % av normale avlinger, og det vil være behov for å kjøpe fôr fra andre deler av landet.

Andre fylker på Østlandet melder om reduserte avlinger, uten at det blir karakterisert som dramatisk. Regn framover vil hjelpe på grasveksten, men lite på kornhøsten.

Erstatning for avlingssvikt
Gjennom jordbruksavtalen blir det lagt inn midler i et skadefond som skal kunne brukes når veksten blir skadet av klimatiske årsaker det ikke er mulig å sikre seg mot. Det kan gjelde tørke, flom, stor nedbør (hagl) eller frost. Erstatningen dekker tap av produsert mengde, men gir ikke kompensasjon for redusert kvalitet (bortsett fra i frukt og bær).

Erstatning for avlingssvikt blir beregnet separat for vekstgruppene korn, grovfôr, potet, grønnsaker, frukt og bær. Ordningen har en egenandel på 30 %. Dvs. at hvert foretak må ha en avling på under 70 % av dokumentert gjennomsnittsavling innen vekstgruppen før en når i erstatning. Det blir stilt krav om at det er tatt nødvendige forholdsregler for å berge en normal avling. Skade skal meldes til landbruksforvaltningen i kommunen.

Jordbruk: Tørke og ekstremt uvær i enkelte områder gir varierende årsvekst.