Historisk arkiv

Jordbruk: Fosfor en knapp ressurs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Verdens fosforreserver vil være oppbrukt i løpet av ca. 100 år dersom utvinningen øker i takt med matbehovet. For å unngå en krise må uttaket av ikke- fornybare fosforreserver reduseres.

Jordbruk: Fosfor en knapp ressurs

Jordbruk: Verdens fosforreserver vil være oppbrukt i løpet av ca. 100 år dersom utvinningen øker i takt med matbehovet. For å unngå en krise må uttaket av ikke- fornybare fosforreserver reduseres, og gjenbruken av fosfor i organisk avfall må økes samtidig som fosfor i jord må utnyttes mer effektivt.

Konsekvenser for matproduksjonen
På Plantemøtet Østlandet 2006, arrangert av Bioforsk, ble det advart mot en mulig ressurskrise for fosfor. Dersom fosfor blir en knapphetsressurs vil det få dramatiske konsekvenser for matvareproduksjonen.

Bare en del av fosforet som blir tilført jorda via gjødsel og fôr blir tatt opp av planter. En stor del bindes så hardt at det ikke er tilgjengelig for planter, og en annen del tapes til vann. På grunn av endringer i landbruket og bosettingsmønstre, er det tidligere nærmest lukkede kretsløpet for fosfor endret til en ensidig gjennomstrømning av fosfor.

Jordbruk: Verdens fosforreserver vil være oppbrukt i løpet av ca. 100 år dersom utvinningen øker i takt med matbehovet. Det kan få alvorlige følger for matvareproduksjonen.