Historisk arkiv

Kulturlandskap: Geit mot gjengroing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Kulturlandskap: Beitedyr er et godt alternativ til mekanisk rydding av kulturlandskapet. Bioforsk Øst driver et prosjekt hvor sau og geit er satt til å rydde krattskogen.

Kulturlandskap: Geit mot gjengroing

Kulturlandskap: - Beitedyr er et godt alternativ til mekanisk rydding av kulturlandskapet. Bioforsk Øst driver et prosjekt hvor sau og geit er satt til å rydde krattskogen.
 

Variasjon i landskapet
Bioforsk Øst Sæter i Kvikne er inne i sitt sjette og avsluttende år med prosjektet ”Geita - den bevisste kulturlandskapspleier”. - Vi måler ikke effekten av mekanisk rydding kontra husdyr i dette prosjektet. Her registrerer vi effekten av beiting med sau og geit på avgrensede områder. Men det er ingen tvil om at beiting med husdyr gir større variasjon i landskapet, fordi mekanisk rydding gir et mer ”parkpreget” landskap, sier Bernt R. Hansen ved Bioforsk.

Geit mot gjengroing
Bernt R. Hansen viser til at de gamle seterområdene ofte ble beitet med både ku, geit og sau. Geita var kanskje det dyret som i størst grad bidro til å åpne landskapet. I dag er det nettopp geita som har hatt størst tilbakegang. Tradisjonelt geitehold finnes kun i noen få områder i landet, og derfor mener Hansen at den nye produksjonen med ammegeit kan være et viktig bidrag i kampen mot gjengroing.

Kulturlandskap: Bioforsk Øst driver et prosjekt hvor sau og geit er satt til å rydde krattskogen, som et alternativ til mekanisk rydding.