Historisk arkiv

Landbruk: EU-støtte til energivekster

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Kommisjonen foreslår å utvide ordningen med støtte til produksjon av energivekster til å gjelde i alle medlemsland. Ordningen ble innført i forbindelse med vedtaket om reformen i EUs landbrukspolitikk (CAP) i 2003 og gjort gjeldende fra 2004.


Landbruk: EU-støtte til energivekster

Landbruk: Kommisjonen foreslår å utvide ordningen med støtte til produksjon av energivekster til å gjelde i alle medlemsland. Ordningen ble innført i forbindelse med vedtaket om reformen i EUs landbrukspolitikk (CAP) i 2003 og gjort gjeldende fra 2004.

Ordningen innebærer en støtte på 45 EUR./ha til denne produksjonen. Etter gjeldende regelverk kan støtten gis for et areal inntil 1,5 mill. ha. Forslaget fra Kommisjonen innebærer at dette utvides til 2 mill. ha. Kommisjonen foreslår videre at det kan gis inntil 50 % støtte til produksjon av flerårige vekster til energiformål. Det er landbruksråd i Brüssel, Knut Øistad, som rapporterer dette.

Betydelige investeringer
Det er 8 av de 10 nye medlemslandene som i dag har en forenklet arealstøtte (SAPS) og ikke enkeltbruksstøtten som ble innført ved CAP-reformen som vil nyte godt av endringene i regelverket for støtte til produksjon av energivekster. Disse landene er Tsjekkia, Estland, Kypros, Latvia, Litauen, Ungarn, Polen og Slovakia.

Det foreligger planer om betydelige investeringer i anlegg for produksjon av biodrivstoff i Europa. Allerede i dag påvirker etterspørselen etter biomasse til energiformål råvareprisene for enkelte produkter som f. eks. oljevekster. Etterspørselen etter biomasse til energiformål er ventet å øke kraftig i årene som kommer. Det er derfor behov for øke produksjonen i EU. Forslaget fra Kommisjonen må ses i lys av denne utviklingen. Det er dessuten få gode grunner for å forskjellesbehandle medlemslandene for denne type produksjon.

Forenklet arealstøtte (SAPS)
Samtidig foreslår Kommisjonen at ordningen med forenklet arealstøtte som er ment som en overgangsordning for 8 av de 10 nye medlemslandene i EU forlenges til 2010. Opprinnelig skulle disse landene innføre enkeltbruksstøtten (Single Payment Scheme) fra 2008.

Kommisjonens forslag om å forlenge levetiden på ordningen med forenklet arealstøtte må også ses i sammenheng med arbeidet med forenklingen av landbrukspolitikken som har høy prioritet i Brussel. Det er mer sannsynlig at denne ordningen videreføres og utvides til å gjelde flere land etter 2010, enn at den avskaffes. Etter som årene går vil det bli stadig vanskeligere å begrunne støttenivået til det enkelte bruk med utgangspunkt i støtten som ble gitt i perioden 2000-2002 slik det gjennomføres i den historiske modellen for CAP-reformen. Systemet med forenklet arealstøtte har vist seg å være relativt enkelt å administrere og praktisk gjennomførbart. Enkeltbruksstøtten som ble innført i de opprinnelig 15 medlemslandene er allerede under lupen i arbeidet med å forenkle landbrukspolitikken i EU. En modifisert utgave av ordningen med forenklet arealstøtte kan meget vel være et aktuelt alternativ i framtiden.