Historisk arkiv

Landbruk: Landbruksbygg og kulturlandskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Hva skjer med tradisjonelle tunformer og kulturlandskapet når nye store driftsbygninger i landbruket utformes som fabrikkhaller? Seminar på Jæren i Rogaland 19.- 21.09.

Landbruk: Moderne landbruksbygg og kulturlandskap

Landbruk: Hva skjer med tradisjonelle tunformer og kulturlandskapet når nye store driftsbygninger i landbruket utformes som fabrikkhaller? Er det mulig å finne løsninger som gjør at de spiller på lag med landskapet? Spørsmålene stilles på et seminar om nye driftsbygninger i landbruket som arrangeres på Jæren i Rogaland 19.- 21. 09..

Estetikk i landbruket
- Dette seminaret markerer starten på et arbeid hvor estetikk i landbruket settes på dagsorden. Det er viktig, det er på tide og det er noe jeg personlig er svært opptatt av, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. – Jeg ser på dette som et ledd i arbeidet med å bevare og videreutvikle jordbrukets kulturlandskap. Både tilpasning av nybygg til landskapet og ivaretakelse og utnytting av bygningsmasse som ikke lenger har noen praktisk nytte, vil by på utfordringer som jeg og departementet vil bidra til å finne løsninger for, sier statsråden.

Samarbeid med Riksantikvaren
Fylkesmannen i Finnmark og Fylkesmannen i Rogaland samarbeider nå med Riksantikvaren om et forprosjekt som skal sette temaet nye landbruksbyggs utforming og plassering i kulturlandskapet på dagsorden. Solveig Svardal ved Telemarksforskning koordinerer arbeidet med utredningen og tiltaksplanen.

En viktig del av prosjektet er seminaret som arrangeres 19.-21. 09.. Her vil framtredende personer fra forskning, forvaltning og planlegging vil gi sine bidrag, slik at det etterpå kan lages en tiltaksplan for å sikre bedre framtidig bygging.

Forprosjektet er finansiert av Landbruks- og matdepartementet og NordFram – prosjektet.Gjennom samarbeidet med NordFram- prosjektet i Nordisk Ministerråd vil den nordiske kompetansen bli et viktig bidrag.

Landbruk: Hva skjer med tradisjonelle tunformer og kulturlandskapet når nye store driftsbygninger i landbruket utformes som fabrikkhaller? Spørsmålet stilles på et seminar om nye driftsbygninger i landbruket som arrangeres på Jæren i Rogaland 19.- 21. 09.