Historisk arkiv

Landbruk: Merking av småfe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Landbruks- og matdepartementet har vedtatt en presisering av merkekravene i forskrift 30.11.05 om merking, registrering og rapportering av småfe § 7. Dette er en gjennomføring av EUs Forordning (EF) nr. 21/2004 som er en del av EØS-avtalen.

Landbruk: Merking av småfe

Landbruk: Landbruks- og matdepartementet har vedtatt en presisering av merkekravene i forskrift 30.11.05 om merking, registrering og rapportering av småfe § 7. Dette er en gjennomføring av EUs Forordning (EF) nr. 21/2004 som er en del av EØS-avtalen.

Dagens ordning opprettholdes
Da forskriften ble vedtatt i 2005, fikk § 7 en ordlyd som var uklar når det gjaldt kravene til merking av dyr som er født i Norge. Det ble foretatt ny høring i vinter, og departementet og Mattilsynet har mottatt mange innspill fra næringen. Departementet har, etter grundige overveielser, kommet til at det er riktig å opprettholde dagens ordning. Det er derfor vedtatt en forskrift som presiserer reglene i § 7.

- Denne presiseringen skal sikre optimal sporbarhet og dermed mattrygghet for forbrukerne, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Han presiserer at man i denne saken har brukt de rom for nasjonale tilpasninger som departementet mener er riktig etter en avveining mellom hensynene til sporbarhet, dyrevelferd og økonomi. - Det arbeides kontinuerlig både nasjonalt og internasjonalt for å komme frem til løsninger som på enda bedre måter enn i dag tar hensyn til alle disse faktorene.

Hovedregelen er at småfe som er født i Norge skal merkes med et godkjent merke i hvert øre før de er 30 dager, men likevel før de forlater dyreholdet de er født i. Det er likevel tillatt inntil dyret er 6 måneder, eller forlater dyreholdet de er født i, å erstatte det ene øremerket med et alternativt identifikasjonsmerke. For dyr som skal slaktes innen de er 12 måneder og som ikke skal føres ut av landet er det uansett tilstrekkelig med godkjent merke i det ene øret i tillegg til et alternativt identifikasjonsmerke i det andre.

Sikrer sporbarheten
Denne løsningen vurderes å sikre sporbarheten godt. Mattilsynet har godkjent 7 ulike merketyper. Det er mulig å velge små merker som er mindre belastende for lammene enn de store. Flere kan ventes å bli godkjent etter hvert slik at man får enda større valgmuligheter. Manglende godkjente alternativer til metallklipsen, som brukes av mange i dag, vil da bli et mindre problem. Mattilsynet har tatt initiativ til et nordisk samarbeid for å søke å komme frem til felles nordiske godkjenningsordninger. Det er ventet at dette arbeidet vil kunne starte opp i løpet av høsten. En av hensiktene med dette samarbeidet vil være å komme frem til merketyper som er mindre belastende for dyrene uten at sporbarheten svekkes. I tillegg kan det ventes at det kommer nye krav om elektronisk merking i 2008. Bruk av elektroniske merker i form av vom-/nettmagetranspondere vil da kunne gjøre at det blir tilstrekkelig med ett øremerke.

Mattilsynet vil legge ut mer informasjon om merkeregelverket og godkjente merketyper på sine nettsider i nærmeste fremtid.

Kontaktpersoner i LMD:
Avd.dir. Eva H. Ellingsen Grendstad, tlf. 22 24 94 17
Rådgiver Christine Holman, tlf. 22 24 92 47


15.08.06