Historisk arkiv

Landbruk: Natureng sårbar for gjødsling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Gamle slåtteenger, setervoller og andre typer natureng er sårbar for gjødsling. Det viser gjødslingsforsøk som Bioforsk Øst har gjennomført i natureng i fem fjellbygdkommuner.

Landbruk: Natureng sårbar for gjødsling

Landbruk: Gamle slåtteenger, setervoller og andre typer natureng er sårbar for gjødsling. Mange urter og andre konkurransesvake arter tåler dårlig sterk nitrogengjødsling, og dette er mange steder en stor trussel mot artsrikdom og biologisk mangfold. Det viser gjødslingsforsøk som Bioforsk Øst har gjennomført i natureng i fem fjellbygdkommuner.

Alternativer til gjødsling
Det finnes likevel alternativer til at en reduserer gjødsling på hele arealet for å beholde artsrikdom i gammel natureng. Feltresultatene har gitt noen svar: Det er liten avlingsforskjell mellom en og to høstinger. Det viser at natureng har god gjenvekst, mens effekten av utsatt høsting i førsteslåtten er moderat. Det er også moderate utslag for variert gjødsling med fosfor (P) og kalium (K). Men ved bruk av nitrogen (N) blir det store utslag. Den direkte effekten er økt avlingsmengde. Indirekte er effekten også endringer i botanisk sammensetning.

Gjødslingsforsøkene er gjennomført fra 2002 til 2005 på høyereliggende natureng i Røros, Nord-Aurdal, Gol, Hol og Øystre Slidre. De påpeker at spesielt verdifulle og artsrike engstykker kan vernes gjennom egne ordninger. Samtidig påpekes det at utelatelse av N-gjødsling gir et stort avlingstap, som vil kreve et høyt stønadsbeløp for at det skal være god økonomi for bonden å redusere gjødslinga.